För första gången kommer Stockholm att i augusti 2015 stå värd för EuroGames, ett av de största idrottsevenemangen med hbtq-inriktning. Arrangörerna räknar med 5000 deltagare och 200 000 besökare från hela världen.
Anmälningarna till spelen har nu öppnats och är man tidigt ute blir det billigare att delta.
Under tisdagen presenterade arrangörerna sina två första ”ambassadörer” för EuroGames. EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (fp) och handbollsspelaren Tobias Karlsson.


Birgitta Ohlsson (fp), här vid Kippavandringen i Malmö tidigare i år, blir ambassadör för EuroGames

– Politik och idrott är sammanflätade. Vi såg fasansfulla övergrepp mot homosexuella som pågick i militärt aggressivt Ryssland under vinter-OS. Historiskt har också i Tyskland 1936, Sovjetunionen 1980 och Kina 2008 fått använda OS glans som diktaturens skyltfönster. Jag är därför stolt över att många modiga kämpar för mänskliga rättigheter kommer från idrottsvärlden. Det är viktigt för mig att stötta dessa krafter, säger Birgitta Ohlsson i en kommentar till att hon accepterat att bli ambassadör.
Den andre ambassadören, av fler som presenteras framöver, är från idrottens värld. En spelare som tagit sig från Hästö IF till att idag spela i SG Flensburg-Handewit. Ett lag som i år kan stoltsera med att ha vunnit handbollens Europaturnering EHF Champions League. Tidigare i år var Tobias Karlsson även med i vänskapsmatchen mellan Svenska handbollslandslaget och hbtq-idrottsföreningen Stockholm Snipers.
– Jag är mycket glad och stolt över att ha fått möjligheten att bli ambassadör för något så fint som EuroGames Stockholm. Det är en självklarhet att i min värld att alla ska kunna leva på lika villkor, både inom och utanför idrotten, säger Tobias Karlsson.
Från EuroGames sida är man stolta över att få uppbackning såväl politiskt som idrottsligt. EuroGames Stockholms ordförande Jakob Jansson lyfter fram de två ambassadörernas engagemang för mänskliga rättigheter och ”allas lika rätt att utöva sin sport”.

Här kan du redan nu anmäla ditt deltagande i EuroGames 2015