OSLO.
Det började med en inbjudan från innebandygänget i Raballder Oslo som tyckte att Stockholm gott kunde skicka ett lag till cupen 2005 så att det kunde bli en innebandyturnering. Då var det bara tre lag som tävlade: två från Norge och ett från Sverige. Från Stockholm var det åtta personer från Lambda IF som deltog, vilket var föregångaren till dagens innebandysektion i Stockholm Snipers. Mats Lindberg som var med den gången, och som faktiskt varit med på samtliga Raballder Cup sedan dess, minns den första matchen:
– Vi var ett gäng i RFSL som bara spelat på skoj på en liten plan i en gammal industrilokal i Liljeholmen. Nu skulle vi spela match tillsammans för första gången, på stor plan och med domare. Det började med en långboll från motståndarna som helt klart var på väg ut över sargen på kortsidan. Men som gammal fotbollsspelare hoppar jag upp på reflex och nickar bollen i egen försvarszon. Domaren spände blicken i mig som Pierluigi Collina, och det slutade med straffslag och två minuters utvisning. Vilken chockinledning! Men vi var så otroligt taggade och vann till slut den turneringen ändå.


Mesta vinnarna i Raballder cup, Stockholm Snipers

Sedan dess har det tillkommit fler lag, och förutom ett par lag från Norge och Sverige så brukar även lag från Finland och Schweiz ställa upp i turneringen. Många av spelarna har varit med flera gånger så det är en god gemenskap bland lagen. Utöver Raballder Cup har det också spelats några turneringar i Stockholm, Helsingfors och Bern. Men ibland anordnas turneringar med lite högre status, och det var i samband med World Outgames i Köpenhamn 2009 som innebandyn kom med ett i större sammanhang för första gången. Nästa större evenemang blir EuroGames i Stockholm 5-9 augusti, samt i Helsingfors 2016. Patrik Ekengren från Stockholm Snipers som är med och arrangerar innebandyturneringen i EuroGames i år ser fram emot sommarens turnering:
– Det blir jättekul med en storturnering igen. Redan nu är cirka 2000 personer anmälda till hela EuroGames så succén är ett faktum. Till innebandyturneringen räknar vi förstås med de vanliga lagen, men det skulle vara roligt att få med några nya lag. Framförallt från Sverige som är en stor innebandynation där det borde finnas underlag för många fler lag. Men det vore också väldigt kul att få med något lag från t.ex. Tjeckien eller Ryssland.
Hur går det då i helgens Raballder Cup?
– Vi har ett guld att försvara från förra året, så vi går självklart för seger igen!