Stockholm Berserkers har nu funnits i fyra år. Förutom att klubben är en social framgång så har man deltagit i flera turneringar och herrarna har kompletterats med ett damlag i formande.
Nationellt kända blev de på allvar när kaffebolaget Löfbergs Lila valde att ha med dem i en av sina reklamfilmer. Inför säsongsstarten 2015 kunde vi ju inte låta bli at bärja fråga ordföranden Niklas Hammarstedt om just det samarbetet.
Hur kom det sig att man kunde se er i en reklamfilm för Löfbergs?
– Det var ett produktionsbolag som fått i uppdrag av Löfbergs att ta fram en reklamfilm på temat ”en god anledning att ses” och man hade hört talas om oss och om vad vi som klubb står för, berättar Hammarstedt. Efter diskussioner var vi överens om ett upplägg som produktionsbolaget och vi själva var nöjda med och planerade in en heldags filmande på Årstafältet.

Vad betydde reklamfilmen för Löfbergs för er?
– Reklamfilmen har, genom att sprida vårt namn och våra värderingar, gjort att vi fått nya medlemmar som själva sökt sig till oss och filmen har också visat upp rugby för svenska folket.

Sammanfatta vad ni som förening står för!
– Vi strävar efter att vara en öppen och inkluderande klubb där alla är välkomna oavsett sexuell läggning, etnisk bakgrund eller tidigare erfarenhet av rugby. Vi strävar också mot att skapa en positiv och social miljö med fokus på jämlikhet och vår kärlek till rugby som sport. Vi vill också bidraga till att sprida rugby som sport i Sverige och hoppas att fler ska upptäcka det som vi upptäckt, att rugby är en fantastisk sport och kultur!

Vad händer i Stockholm Berserkers för tillfället?
– Våren är här och årets rugbysäsong har precis startat med utomhusträningar på Årstafältet. Vi välkomnar fler nya medlemmar till damlaget och herrlaget och håller två gemensamma ”prova-på”-tillfällen 19:e och 26:e april dit alla som vill prova rugby med oss är välkomna att delta! Herrlaget har en bra grund med spelare just nu, men fler behövs alltid och damlaget behöver fler spelare till en trogen kärna. Alla är välkomna att prova rugby med oss och de som fastnar för sporten och vill fortsätta träna och spela med oss är välkomna!
Självklart går det bra att komma ner på vilken träning som helst och hoppa in med oss om man inte kan komma på ”prova-på”-tillfällena..

– Och så en fråga från en fegis – är det inte farligt att spela rugby?
– Nej, det skulle jag inte påstå. Skador inträffar i rugby precis som i fotboll, handboll, roller derby och andra lagsporter. Vi använder tandskydd och om man vill kan man ha undertröja med skydd för axlar och ”scrum cap” vilken är en mössa med skydd.

– Vem passar för att spela rugby?
– Rugby är en väldigt inkluderande sport på så sätt att de flesta kroppstyper passar in; långa, korta, lätta, tunga, snabba, starka, ettriga, stabila där olika egenskaper behövs för olika positioner på planen. Främre forwards är med fördel stora och tunga och backar bör vara mer åt det snabba hållet, däremellan finns flera olika positioner för olika kroppstyper och för olika egenskaper. Åldern på spelarna brukar ligga mellan 18-45 med vissa undantag för de som orkar och vill fortsätta.

– Så – varför rugby?
– Förutom att sporten ger en väldigt allsidig träning för styrka, snabbhet och kondition så är sporten också väldigt beroende av samarbete mellan spelarna. Man blir väldigt tighta och supportar varandra i alla lägen och vi umgås också socialt utanför träningar och matcher. Det finns även möjligheter att åka på internationella amatörturneringar och kombinera sporten med semester.