Stockholm Snipers blir hbtq-landslag – först i världen

– Tidigare har Stockholm Sipers varit ett vanligt klubblag, men nu när vi åker runt på internationella turneringar så kommer vi att vara ett landslag som representerar Sverige, precis som herr- och damlandslaget, säger Andreas Carlsson, från Stockholm Snipers.

En världsunik händelse
I fortsättningen när Stockholm Snipers deltar i hbtq-turneringar runtom i världen kommer det att vara i Sveriges färger. Enligt Svenska Handbollsförbundet är detta världsunikt eftersom inget annat land har gjort något liknande.

Varför behövs detta då?
– För att inkludera alla, inte minst transpersoner som möjligen inte kan välja ett lag. Är du kille måste du spela med killarna och är du tjej så måste du spela med tjejerna. Vill man ändå spela kan det bli svårt, men då kan man spela i vårt lag. Man ska kunna spela vilken idrott man vill även fast man är homosexuell, bisexuell eller transperson, säger Carlsson.

Andreas Carlsson är initiativtagaren bakom det hela, han frågade Svenska Handbollsförbundet rakt ut om Stockholm Snipers kunde få landslagsstatus, och svaret blev ja. Under söndagen den 14 juni kommer laget officiellt att krönas och få sina blågula kläder.

– Inom en snar framtid tror jag att vi kommer att se fler lag som gör detta, men det är bra att Sverige visar vägen, säger Carlsson.