Lill-Babs dotter Malin Berghagen bekräftar via Instagram att den folkkära artisten avled i helgen efter en kort tids sjukdom. Barbro ”Lill-Babs” Svensson lades nyligen in på sjukhus för hjärtsvikt och då upptäckte läkarna även att hon hade elakartad cancer. Detta blev en för tuff utmaning för den 80-åriga folkhemsikonen och hon somnade in omgiven av sin familj.

Lill-Babs är en av vår tids absolut största artister med en karriär som löper över sju decennier. Hon gav ut sin första skiva, en stenkaka, 1954 med låtarna Min mammas boogie och Svar till ”Ung och kär”. TV-debuten skedde tre år senare och därefter följde år av hits, folkparksturnéer och tv-uppträdanden. Genom åren har hon gett oss oförglömliga låtar som Är du kär i mig ännu Klas-Göran, Leva livet, En tuff brud i lyxförpackning, Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini och Gröna Granna sommar.

Sångerskan har genom åren synts i alla möjliga sammanhang. Hon har tävlat för Sverige i Eurovision Song Contest med April april 1961, hon deltog i den första upplagan av Så mycket bättre där hon bland annat fick uppskattning för sin tolkning av Petters Så Klart! och hon ledde dejtingprogrammet Vem tar vem under sent 1980-tal. Hon har också turnerat tillsammans med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson med trions uppsjö av folkkära hits, och hon har satt upp otaliga krogshower, och medverkat i musikaler som Annie Get Your Gun.


Lill-Babs har även älskats enormt av HBTQ-publiken, och har uppträtt i många regnbågssammanhang, både på Pride och under QX-Gaygala, där hon både uppträtt och delat ut priser.
I en av sina absolut sista roller befäste hon också sin roll som gayikon då hon spelade lesbiska Gugge i SVT:s populära Bonusfamiljen. För den rollen nominerades hon och tv-partnern Marianne Mörck i kategorin Årets Duo till QX Gaygala 2018. I gårdagens avsnitt, som nu finns på SVT Play, gifte sig dessutom karaktärerna Gugge och Bigge.

Lill-Babs gjorde en stor intervju med QX inför Pride 2006 då hon uppträdde på Stockholm Pride.  Då uttryckte hon att hon aldrig sett skillnad på gay eller straight.
– Jag har umgåtts med så mycket folk och träffar så många intressanta människor utan att tänka på vilka de blir kära i.
Hon fortsatte att berätta om sin öppna inställning till om hennes döttrar skulle kommit ut som gay:
– Hon är min dotter framförallt och det är hennes liv och jag finns ju där oavsett vem man blir kär i.

Lill-Babs satte också Hälsingeorten Järvsjö på kartan och har kanske Kändissveriges bästa rykte då hon alltid såg alla människor och inte drog sig för att kavla upp ärmarna och hjälpa till med små och stora uppgifter bakom kulisserna när hon uppträtt.

Lill-Babs efterlämnar en stor och välbekant familj. Förutom ”doldisdottern” Monica så har Lill-Babs satt tv-bekanta döttrarna Malin Berghagen och Kristin Kaspersen till världen.

Idag minns vi Barbro ”Lill-Babs” Margareta Svensson för allt hon gett oss genom åren och njuter av de oförglömliga låtarna hon gett oss. Främst lyssnar vi på hennes klassiker Leva Livet och lyder just den uppmaningen. Tack för allt!