Ian McKellen är en old school hbtq-aktivist som snart är aktuell som sig själv i dokumentären om hans liv McKellen: Playing the Part.

I år har han varit öppet gay inom branschen i 30 år och i en ny intervju med TimeOut kritiserar han Hollywood för en svag representation av hbtq-personer i filmer.

– Det finns nog ingen som tittar mot Hollywood och förväntar sig att få en korrekt samhällsskildring. Först nu har de upptäckt att det finns svarta människor på jordklotet. Hollywood har felbehandlat kvinnor på alla tänkbara sätt genom åren och homosexuella män existerar inte, säger han och poängterar att ”halva Hollywood egentligen är gay”.

På frågan om han har förlorat roller för att han är öppet gay blir svaret ja.

Harold Pinter ville att jag skulle spela i Betrayal (film 1983) så han tog med mig för att träffa producenten Sam Spiegel. Vi satt på Spiegels kontor och jag råkade nämna att jag skulle åka till New York. Han frågade om jag skulle ta med mig min familj och jag svarade: ”Jag har ingen familj, jag är gay”. Det var första gången som jag kom ut till någon, men han slängde ut mig från kontoret på två minuter.

– Det tog Pinter 25 år innan han bad mig om ursäkt för att han inte stod upp för mig. Idag har unga skådespelare i London varit ute i flera år. Det är det som är framtiden, säger han.