Det här minst sagt speciella året börjar lida mot sitt slut och vi har låtit hbtq-profiler summera det åt oss. Serier, låtar, pandemin och vad de tror kommer vara ”inne” 2021 är några av de saker som våra kära favoriter fått svara på. En gemensam sak för samtliga summeringar är att detta är onekligen ett år olikt något som någon någonsin upplevt!

Alex Letic

Journalist, programledare kulturnyheterna SVT 

Tre höjdpunkter för dig under 2020?
– 
Att jag och min sambo Björn hann få vår drömsemester innan covid-19 stängde ner hela jordklotet. Att jag börjat jobba med min podd ”Sekter” och därmed fått chansen att arbeta med ett ämne jag genuint brinner för. Att jag investerade i mig själv och genomförde träningsprogrammet ”16 weeks of hell”. Det kändes coolt att bevisa för mig själv att jag har viljestyrkan att slutföra en sån utmaning. Och så blev jag fit som fan.

Vad ser du fram emot 2021?
– 
Att kunna få krama vänner igen och fira min killes 40-årsdag.

Hur firar du nyår?
– 
Coronasäkert.

Har du något nyårslöfte?
– 
Med tanke på att alla planer för 2020 blev cancelled på grund av en pandemi (!?) så vågar jag knappt ge mig på ett löfte eller en önskning överhuvudtaget, men det skulle väl i så fall vara att ”uppskatta det lilla”.

 En låt som summerar ditt 2020?
– 
Jag tycker att en av mina mest lyssnade gymlåtar summerar känslan för hela året: Set Me Free – Robyn & La Bagatelle Magique

Vilken tv-serie gav dig den bästa tv-upplevelsen under året?
– 
Vänner. Nej, den kanske inte åldrats helt väl utifrån ett hbtqi+ perspektiv men under det här traumatiska året har jag dessvärre tvingats gå i barndom i jakt efter trygghet och då får man helt enkelt ta vad som finns. 

Om 2020 var en person, vad vill du säga till hen då?
– 
Sashay away.

Hur har covid-pandemin påverkat dig och din vardag, och vad saknar du mest av det den påverkat?
– 
Pandemin har påverkat mig på så många plan. Jag jobbar ju på SVT och den stora skillnaden nu är att jag bara träffar mina kollegor när jag är i sändning, så det tittarna ser hemma i tv-sofforna är i stort sett den enda sociala interaktion jag får. På riktigt. Med det sagt är jag jävligt tacksam över att jag fortfarande har ett jobb att gå till och att det dessutom inte enbart innebär videomöten. Som ni hör är ju det jag saknar… allt annat. Att få gå på en fest, ta ett glas på en uteservering, äta middagar på restaurang. Med risk för att låta som en vinnare i en Miss America-skönhetstävling så saknar jag, precis som alla andra, att bara få umgås med mina vänner och personer jag älskar utan att behöva tänka på smittspridning.

Linus Mauritz/Miss Vanity

Dragqueen

Tre höjdpunkter för dig under 2020? 
– 
Att få vinna titeln som ”Årets drag”, helt oslagbart. Sen att jag fick bli morbror för andra gången samt Borås Pride.

Vad ser du fram emot 2021?
–Ett virusfritt år. Lär ju ej ske men min största önskan iallafall(skrattar)Jag ser väldigt mycket fram emot att få visa alla projekt jag har på gång!

Hur firar du nyår?
– Jag och min pojkvän har klyschigt nog årsdag på nyårsafton. Sju år på nacken nu. Så vi kommer väl äta god middag, dricka bubbel och ligga. Perfekt.

Har du något nyårslöfte?
– Jag tror inte på nyårslöften. Jag tror mer på mål. Men håller aldrig mina mål heller. Hur många gånger tror du jag har satt både löfte och mål på nyår att sluta röka? Är fortfarande en skorsten. Urrkkk. Men har iallafall lovat mig själv att fortsätta med mina digitala performance som jag börjat med nu. Fruktansvärt roligt att skapa och utvecklande. Man kommer långt med fantasi och en iPhone.

En låt som summerar ditt 2020?
Rain on Me!

Vilken tv-serie gav dig den bästa tv-upplevelsen under året?
– Vågar knappt erkänna det. Men Paradise Hotel nu under hösten har varit genialiskt. Jag, min pojkvän och våra absoluta favorit bög-kompisar är så töntiga att varje onsdags sågs vi för att se parcermonin. Så larvigt egentligen, men dödsmysigt. Tror vi egentligen bara såg det som en ursäkt till att dricka dunkvin och snacka skit.

Om 2020 var en person, vad vill du säga till hen då?
– Fuck you.

Hur har covid-pandemin påverkat dig och din vardag, och vad saknar du mest av det den påverkat?
– Ja, förlorade nästan alla min gig. Jag blev permitterad på mitt dagjobb och deppade ihop. Jag saknar klubb. Jättemycket. Lyckligaste perioden var ju ändå när Backdoor öppnade igen under följd av restriktionerna såklart. Det var underbart. MEN! Jag har verkligen fått lägga i en ny växel när pandemin slog till. Förlorade så mycket gig, pengar och livslust. Total deppig. Men jag fick liksom ”börja om”. Jag blev en sovrums-druga igen. Skapade mycket content och utvecklades massor inom redigering av film tex.

Vad kommer vara ”inne” 2021?
– Hela befolkningen kommer väl stanna ”inne” om världen fortsätter att se ut såhär som den gör just nu(skrattar). Nej, skämt å sido. Jag tror att 2020 har gett oss så ny syn på saker. Jag tror man kommer resa mycket mer inrikes. Liksom att utforska sitt eget land mycket mer. Jag vet ju bara jag har aldrig sett norra Sverige – vilket jag vill. Så tror mycket sånt kommer va ”inne”.

Sara Lövestam

Författare

Tre höjdpunkter för dig under 2020? 
– 
Skrivlägret som jag och Mian Lodalen lyckades genomföra med smittskyddsanpassningar. Det var en välbehövlig fristad för alla inblandade tror jag. Vi har gjort många läger nu, och jag häpnar varje gång över hur många grymma, skrivande människor som finns där ute. Att jag lärde känna grannarna på landet, eftersom jag inte har någon egen båt och inte vågade åka kollektivt till ön. Att över huvud taget ha ett lantställe har varit extra mycket av ett privilegium det här året. Att jag äntligen skrev färdigt en roman som jag arbetat på i sju år. Det är den näst längsta relationen jag haft, och det kändes underligt när jag skrivit sista ordet.

Vad ser du fram emot 2021?
– Ett vaccin! Har såna vaccin-cravings nu. Och om allt går bra nu ser jag framför allt fram emot att kunna vara barnvakt till min systerdotter igen. Kunna åka tunnelbana, krama min familj. Sen ser jag förstås mycket fram emot releasen av den där romanen jag har skrivit på så länge. Den kommer ut i tre delar, den första har release i april och ska heta Ljudet av fötter.

Hur firar du nyår?
– En vaccinshot är väl för mycket att hoppas på. Antagligen gör jag en citronmarängpaj och tittar på fyrverkerier med min sambo. Håller tummarna för bättre tider.

Har du något nyårslöfte?
– Eventuellt att börja ta körkort. Eftersom min sambo tillhör en riskgrupp har vi köpt en bil för att undvika kollektiva transportmedel, men jag kan alltså inte köra den. Jag anmälde mig till en sån där introduktionsutbildning i våras, men det var alldeles för dåligt smittskydd på dem och de får tydligen inte hållas på distans. Jag kontaktade till och med Transportstyrelsen.

En låt som summerar ditt 2020?
– Det finns en morgondag, Anna Book i Melodifestivalen 1987.

Vilken tv-serie gav dig den bästa tv-upplevelsen under året?
– Feel Good (Netflix)

Om 2020 var en person, vad vill du säga till hen då?
– Jag förstår att du drivs av något destruktivt inom dig, ett hål som kanske ingen kan fylla. Men du kunde väl åtminstone ha väntat till efter min 40-årsfest?

Hur har covid-pandemin påverkat dig och din vardag, och vad saknar du mest av det den påverkat?
– Min lilla systerdotter hade precis börjat träna på att sova över hos oss, när pandemin slog till. Från att ha haft henne hos oss ett par gånger i veckan kunde vi plötsligt bara ses utomhus då och då, vilket har varit det absolut tristaste. Som föreläsare kan jag se tillbaka på ett år med en rejäl dos förlorad arbetsinkomst, men det är ändå relationerna som känns.