Det här minst sagt speciella året börjar lida mot sitt slut och vi har låtit hbtq-profiler summera det åt oss. Serier, låtar, pandemin och vad de tror kommer vara ”inne” 2021 är några av de saker som våra kära favoriter fått svara på. En gemensam sak för samtliga summeringar är att detta är onekligen ett år olikt något som någon någonsin upplevt!

Robert Fux

Dragqueen, skådespelare, poddare  

Tre höjdpunkter för dig under 2020?
– Allt jag hann med innan viruset golvade mig i början på mars känns som årets höjdpunkter! Men ska jag välja tre varma minnen var det uppträdandet i Moskva med en specialversion av monologen ”Ned med vapnen!” och att få leda pampiga invigningen av det kulturpolitiska konventet ”Folk & Kultur” i Eskilstuna med kronprinsessan Victoria och kulturministern. Sist men inte minst var det att bli frisk från Covid-19 efter lång tid och kunna plocka liljekonvaljer med mamma på en vårpromenad. Inget slår natur och mänsklig närhet.

Vad ser du mest fram emot 2021?
– Vaccin. Och att det nyss blivit klart att det blir en tredje säsong av min podd Drottningmötet! Är så galaglad att så många vill lyssna varje vecka när jag intervjuar och porträtterar svenska dragkungligheter. Så många starka uppväxthistorier, drömmar, minnen och sminktips på samma gång. I slutet på april har min föreställning förhoppningsvis premiär som verkligen djupdyker i hantverket drag. Jag gör den som en del av mitt residens på Vara Konserthus och lovar att det kommer bli landets mest showiga turnerande studiecirkel!

Hur firar du nyår?
– Nu när jag är en mogen madame spelar jag oftast föreställning på Stadsteatern på nyårsafton, förr om åren var det alltid svettiga klubbgig och gogodans hela natten lång. I år blir allt annorlunda. Föreställningen på Stadsteatern är pausad till januari och klubbarna gapar tomma. Får man ens ses och ha nyårsmiddag? Jag hoppas det, en liten miniversion iallafall med de allra närmaste. Min värsta mardröm är ett tolvslag på Zoom.

Har du något nyårslöfte?
– Träna mindre och äta mer. Börja röka igen väntar jag med till 2022.

En låt som summerar ditt 2020?
– DJ Leo B – UP AND DOWN (den finns inte på spotify, men här kan man höra den).

Vilken tv-serie gav dig den bästa tv-upplevelsen under året?
– Ska jag vara ärlig har jag varken tv, tid eller tålamod som gör att jag kan följa en hel serie. Jobbar ju helst analogt med publika möten och med mänsklig livekontakt men ska jag lyfta några pärlor i platt format är det lysande Sapmi Sessions i SVT och proffsigt gråtmilda Så mycket bättre i Tv4. Sen min guldmedalj till Tom Aland och hans arbete med dokumentärserien Det sköra livet där sista delen kom i år.

Om 2020 var en person, vad vill du säga till hen då?
– Sashay away och stäng dörren efter dig.

Hur har covid-pandemin påverkat dig och din vardag, och vad saknar du mest av det den påverkat?
– Min bransch är nästan knäckt, många kollegor går utan jobb just nu och kämpar med ovisshet och inställda gig. Samtidigt myllrar alla köpcentrum av folk, det känns helt absurt. Jag har ju en fast tjänst som skådespelare på Stadsteatern vilket är ett nästan overkligt privilegium i dessa tider där branschen består av 98% korttidskontrakterade. Som ordförande i Stadsteaterns artistklubb försöker jag göra allt jag kan för att arbeta för ökad solidaritet med hela branschen och frilansarna. Kulturen behövs och måste ges en chans att överleva! Men visst, på ett personligt plan saknar jag fullsatta salonger, trånga dansgolv och utsålda utomhuskonserter. Att hälsa på min utspridda familj ute i världen eller att bara få krama folk man hejar på. Små saker som är viktigare än någonsin.

Mian Lodalen

Författare 

Tre höjdpunkter för dig under 2020?
– 
Det amerikanska valet var en rysare som påminde om att världens största demokrati kunde utsättas för ett försök till statskupp av sin egen president. Varje dag är jag tacksam för demokraterna – och demokratin vann. På ett yrkesmässigt plan var jag otroligt glad att Sara Lövestam och jag kunde genomföra åtminstone en av våra skrivkurser, det blev en fantastisk vecka i Stockholms skärgård och jag är överväldigad över mottagandet av min senaste roman; Lisa och Lilly en sann kärlekshistoria. Jag är så fruktansvärt glad att så många har läst- och tyckt om den. Sen har det hänt en del andra bra grejer som är för privata att berätta. Förvånad själv hur mycket positivt som ändå hänt detta skitår.

Vad ser du fram emot 2021?
– Mycket. Ett vaccin förstås. Att kurvan plattas till. Att minkfarmer en gång för alla stängs ner. Att sjukvårdspersonal ska få lite jävla andrum. Och bättre löner. För egen del ser jag fram emot ett migränfritt år, Lövestams och mina fulltecknade skrivresor och så klart ett strålande skrivflyt i arbetet med min nästa roman.

Hur firar du nyår?
– Ingen aning. Årets mest ångestframkallande afton.

Har du något nyårslöfte?
– Meningslöst. Bryter dem alltid.

En låt som summerar ditt 2020?
– Dra åt helvete med Marit Bergman. Haha, nej det blir inte rättvis. Härliga Sommardag med Family four kanske? På riktigt; hade vi inte en rätt härlig sommar trots allt?

Vilken tv-serie gav dig den bästa tv-upplevelsen under året?
– Big little lies

Om 2020 var en person, vad vill du säga till hen då?
– Ok vi har hört dig nu. Vi fattar. Vi ska sluta stänga in djur på små ytor. Ja, vi har insett att nästan alla pandemier beror på hur vi behandlar djuren: svininfluensan, fågelinfluensan, galna kosjukan och Covid 19. Förlåt, förlåt, förlåt! Vi har lärt oss läxan och kommer att visa respekt för djuren, jorden och varandra. Vi lovar att ställa om och göra rätt. Tack, du kan gå nu och kom aldrig tillbaka.

Hur har covid-pandemin påverkat dig och din vardag, och vad saknar du mest av det den påverkat?
– Det skulle ta timmar att beskriva och jag vet inte om jag vill heller. Jag saknar vänner jag av olika skäl inte kan träffa. Det suger att inte kunna planera, gå på fest eller ens ha en sketen middag. Samtidigt är vi så privilegierade här i Sverige. Vi får röra oss fritt, vi har en fantastisk sjukvård och det finns ändå något slags stöd ännu för oss som förlorat arbetsinkomst.

– Jag lider med fattiga i världen, med dem som tvingades dö ensamma, och alla de som förlorat nära i denna nyckfulla sjukdom. Framtiden är oviss. Och ändå är det mer hoppfullt än på länge. Vaccinet är inom räckhåll. En dag kommer det här vara över.

Priya Svang

Deltagare Robinson 2020

Tre höjdpunkter för dig under 2020?
– Robinson, ny lägenhet, nytt jobb.

Vad ser du fram emot 2021?
– Jag ser fram emot att börja ett nytt jobb och även att försöka träna mer.

Hur firar du nyår?
– Jag kommer nog fira i Göteborg med ett litet gäng av närmaste vänner.

Har du något nyårslöfte?
– Sluta älta gamla saker.

En låt som summerar ditt 2020?
Blåmärkshårt med Miriam Bryant
Det var ett år som var väldigt tufft för mig då mitt hjärta krossades.

Vilken tv-serie gav dig den bästa tv-upplevelsen under året?
– Såklart Robinson.

Om 2020 var en person, vad vill du säga till hen då?
– Fuck you.

Hur har covid-pandemin påverkat dig och din vardag, och vad saknar du mest av det den påverkat?
– Jaa pandemin har påverkat mig då jag börjat vara hemma mycket mer. Har alltid planer med kompisar men nu är det mest jobb och vara hemma med få nära vänner. Inget uteliv alls. Saknar mest att resa och vara ute på stan.

Vad kommer vara ”inne” 2021?
– Att vandra och göra aktiviteter ute  kommer fortsätta att vara inne 2021