20-årige Joshua Bassett, känd från rollen som Ricky i High School Musical: The Musical: The Series på Disney+, berättar i en öppenhjärtig intervju om fansens otroliga respons sedan han kom ut i våras.

Bassett väckte en del spekulationer när han kallade Harry Styles för ”het” i en video online. ”Jag antar att detta är min komma-ut-video” lade han till – och blev viral på kuppen. Kort därefter skrev han ett uppmärksammat uttalande om kärlek och tolerans, och förtydligade för säkerhets i intervjuer att han är ”glad att vara en del av HBTQ+communityt”.

– Jag var aldrig nervös eller tveksam. Det kändes så rätt. Så befriande, det hade jag aldrig väntat mig, berättar Bassett i nya numret av Attitude.

Skådespelaren och sångaren vill inte sätta en etikett på sin sexualitet, och menar att han aldrig har ifrågasatt hur han känner sig.

– Det är så coolt med denna generation, och den kommande, att man inte behöver sättas i ett fack. Men det tog mig definitivt lång tid för mig att inse det.

Gaytidningen Attitude, september 2021

Sedan Bassett officiellt kom ut i maj har han blivit överöst av kärlek och stöd från tacksamma fans. Men tyvärr kommer det hand i hand med näthat och homofobiska kommentarer:

– Det var första gången som jag upplevde massor av homofobi. Det sätter saker och ting i perspektiv. Jag trodde vi hade kommit längre än så, men det visar att vi fortfarande har en lång väg kvar att gå, säger han.

Man måste sträcka på sig och konfrontera hatet, som en förespråkare för alla de som saknar en egen röst.

– Fördelen är alla svar jag har fått av folk som skriver: ”Äntligen någon som sätter ord på exakt hur jag känner mig”. Eller ”tack för att du hjälper mig att bli sedd”. Eller, ”jag kan inte vara mig själv med min familj, men tack vare dig känner jag mig lite säkrare, lite mer hemma.” Det gör det så värt det.

– Folk kan hata mig för alltid och säga de otäckaste saker, men det kommer inte att förändra något. För man måste sträcka på sig och konfrontera dem, som en förespråkare för alla människor som saknar en egen röst. I slutändan rinner det av, speciellt när tusentals människor säger att jag har förändrat deras liv. Det är galet, men vilken ära.

Men kommer hans rollfigur Ricky följa samma väg och komma ut som HBTQ? Det får tiden utvisa:

– Jag hade älskat det. Det är upp till Disney och manusförfattarna, jag har inget att säga till om. Men ja, det vore fantastiskt.