Fotbolls-VM i Qatar närmar sig och det kommer blandade budskap till hbtq-communityt inför evenemanget. Landet har försäkrat fans att de välkomnar hbtq-personer till Qatar för att delta i fotbollsfesten. Och förra veckan uppmanade Fifa-presidenten Gianni Infantino den svenska spelaren Magdalena Eriksson att åka till Qatar, som svar på att hennes uttalande att hon som lesbisk inte skulle vilja resa dit där hennes läggning är straffbart med fängelse.

Men när den officiella VM-ambassadören Mohamed Aboutrika, som räknas som Egyptens största fotbollsstjärna genom tiderna, pratade om homosexuella i den Qatar-ägda kanalen beIN Sports lät det inte lika välkomnande.

Det var i en två minuter lång utläggning i halvtid av en Premier League-match dom Aboutrika gjorde sin ställning mot hbtq-communityt tydlig. Premier League har nu en Pridekampanj där bland annat lagkaptenerna bär regnbågsband vilket ledde till att Aboutrika tog chansen att varna tittarna för homosexualitetens framfart.

– Det här fenomenet, den sexuella avarten (homosexuella), vi måste utbilda och uppfostra våra unga att sådana fenomen inte hör ihop med vår tro och vår religion, säger han.

Programledaren för sändningen flikar in att de ”berömmer de muslimska spelarna i Premier League som valt att inte delta i den här hbtq-kampanjen” vilket Aboutrika skriver under på:

– Korrekt, och det är rollen för muslimska spelare. Det här fenomenet har brutit sig igenom vårt samhälle. Fenomenet går inte bara emot Islams natur, det går också emot människans natur.

– Genom att hålla på med homosexualitet hedrar vi inte människan, vi förnedrar den. Folk måste vara uppmärksamma och försiktiga för sport finns inne i alla hem nu. Fadern, modern, brodern, Muhammed och Dr Tariq, vi har alla en roll att spela. Att stå upp mot fenomenet homosexualitet som inte är kompatibelt med Islam och som går emot förnuftet.

– Vår religion Islam och alla religioner slåss mot det här och varnar för det. Så det här är vår roll att spela, vi måste vara uppmärksamma. Jag hoppas att beIN Sports-kanalen framåt endast sänder matcherna från avspark och inte uppladdningen för att bättre undvika allt hbtq-relaterat.

– Det är vårt ansvar att stå upp mot fenomenet homosexualitet för det är en farlig ideologi som blir allt vidrigare. Folk skäms inte längre. De säger att homosexualitet är en mänsklig rättighet men det är inte en mänsklig rättighet. Det går emot mänskligheten, avslutar Aboutrika.