I SVT:s 30 minuter frågades Annie Lööf om Sverige borde bojkotta fotbolls-VM i Qatar. ”Ja det tycker jag” svarade hon rappt.

– Jag älskar fotboll. Jag har spelat fotboll i stora delar av mitt liv. Jag älskar att titta på fotboll, säger Lööf och fortsätter:

– Men i Qatar kränks de mänskliga fri- och rättigheterna dagligen. Jag tycker att vi måste markera från politiskt håll till de som arrangerar VM och OS att man kan inte erbjuda diktaturer och ickedemokratiska stater den stjärnglans som ett fotbolls-VM eller ett OS innebär.

I Qatar är homosexualitet kriminaliserat och samkönat sex mellan muslimer i landet är belagt med dödsstraff. Enligt Human Dignity Trust finns det dock inte några allmänna uppgifter om, och hur många, som har dömts till döden för homosexuella brott.

Qatar har internationellt kommunicerat ut inför fotbolls-VM att homosexuella fotbollsfans är välkomna till landet, men att det är ett ”blygsamt land” där närhet inte visas offentligt. Vilket de sagt även gäller heterosexuella.

De har också sagt att Prideflaggan är tillåten under fotbolls-VM. Men i december kom rapporter inifrån landet om att myndigheter gjort en ”utrensning” av produkter i bland annat leksaksaffärer som haft färgkombinationer som kan uppfattas som regnbågsfärgerna.