SVT Sport, NRK och DR har undersökt de hotell som är rekommenderade på fotbolls-VM:s hemsida. På hemsidan listas 69 hotell i Qatar som ska vara lämpliga för internationella fotbollsfans att boka in sig på och SVT Sport, NRK och DR har hört av sig till samtliga hotell och skrivit att de är ett homosexuellt svenskt par som vill boka ett rum med ospecificerat datum. Av de 59 hotell som svarat på förfrågan säger tre direkt nej.

”Vi accepterar inte homosexuella par” skriver Magnum Hotel & Suites Westbay.

20 av hotellen svarar att det är okej om gäster inte visar att de är homosexuella under deras vistelse, varav en konkret varnar för att det har hänt att polis har gripit qatariska personer som har haft homosexuella relationer på hotellet.

33 av hotellen som svarar har inga invändningar på att gästerna är homosexuella.

När SVT Sport, NRK och DR kontaktar Fifa för att fråga hur de ser på det faktum att VM-hotell säger nej till homosexuella gäster får de ett mejlsvar där det framgår att Fifa inte är oroliga för att hbtqi-personer inte ska känna sig välkomna i landet.

”Fifa är övertygat om att alla nödvändiga åtgärder kommer att vara på plats för hbtqi-fans och andra för att kunna njuta av turneringen på ett välkommet och säkert sätt”.