Tidigare i sommar, i juni närmare bestämt, firades ”Pridemonth” över hela USA. Under parader och i sociala medier dök då en udda figur upp för att fira regnbågsmånaden, skräckfiguren The Babadook. Den hattbärande gasten, som förekommer i den australiensiska skräckfilmen med samma namn, hade genom Internet blivit en gayikon. I filmen härjar spöket med en familj efter att de upptäckt att han är närvarande i huset. Trots att filmen i sig inte är det minsta HBTQ har den regnbågstolkats.

The Babadook är enligt Newsweek ”en allegori för hur normativ heterosexuell kultur reagerar när de möter en främmande queerkultur, särskilt en utåtagerande sådan”. Professor Karen Thompson understryker tolkningen: ”Det är exakt så här en HBTQ-person kan känna sig i sin egen familj ibland”.
Och kommentarerna i sociala medier går på samma linje. En person skriver ”Öppet gay, och med smak för hattar och drama, detta var första gången jag såg mig själv representerad på film”. En annan: BABADOOK: Jag är ett skrämmande monster som ställer till det för familjer som försöker stoppa mig från att leva ut” GAYS: OMG, exakt samma här.”
Så om du inte valt paradoutfit till kommande parader: Kör på en Babadook-look.