De avskyvärda ungdomslägren med omvandlingsterapi för hbtq-personer har tidigare skildrats i vassa satiren But I’m a Cheerleader och senast i lågmälda dramat The Miseducation of Cameron Post. Trots det lyckas skådespelaren Joel Edgerton (Den store Gatsby) leverera nya, omvälvande känslor med sin andra långfilm som regissör/manusförfattare.

Dramat bygger på Garrard Conleys självbiografi om hur hans strikt religiösa föräldrar skickar honom som tonåring till ett läger där huvudterapeuten använder drastiska metoder för att påtvinga deltagarna ”rätt” sexualitet.
Det är omöjligt att inte anamma huvudpersonens chock, vrede och sorg men samtidigt håller Edgerton det hela på en mänsklig, trovärdig nivå utan överdriven sentimentalitet eller stereotyper.

Det är en Oscarsfilm i dess bästa bemärkelse där inte bara regi och manus håller hög klass utan även stjärnskottet Lucas Hedges samt Kidman och Crowe som föräldrarna förtjänar nomineringar. Som bonus medverkar även gayprofiler som sångaren Troye Sivan och kanadensiska regissören Xavier Dolan (med amerikansk accent!).

En av biohöstens starkaste rullar.