Det 22:a avsnittet av tredje säsongen av Ellen slog rekord då 42 miljoner amerikanare såg programmet. Anledningen? Ellen DeGeneres rollfigur Ellen skulle komma ut som lesbisk. Ryktet om att Ellen skulle komma ut i serien började flera månader tidigare. Och trots att annonsörer hotade med att hoppa av, och trots hot från religiösa grupper samt ett bombhot mot studion där serien spelades in stod Walt Disney fast vid att spela in samt visa avsnittet där Ellen kommer ut.
Den 30 april 1997 sändes avsnittet som fick namnet ”The Puppy Episode”. I progammet dök gästskådespelare som Oprah Winfrey och Laura Dern upp. Oprah som Ellens terapeut och Laura som en lesbisk kvinna som Ellen blir förälskad i.
Privat hade Ellen DeGeners kommit ut som lesbisk i tidningen Time bara två veckor tidigare. Ellen prydde omslaget med rubriken ”Yep, I’m gay”. Dessutom gästade hon och dåvarande flickvännen Anne Heche Oprah Winfrey Show samma dag som ´The Puppy Episode” skulle visas.
I och med att både Ellen i verkligheten och Ellen i serien kom ut så blev Ellen DeGeneres den första öppet lesbiska kvinnan att spela en lesbisk karaktär på TV.
Trots att serien fick förlängt kontrakt med en fjärde säsong drabbades den av svikande tittarsiffror och en del problem. Walt Disney blev allt mer obekväma med alla (homo)ämnen som avhandlades i programmet och bara ett år efter komma ut-avsnittet så la man ner showen och Ellen stod utan jobb.
Laura Dern som spelade lesbisk i komma ut-avsnittet berättade flera år senare i en intervju att hon inte fick några jobb efter sin medverkan i avsnittet. Hon var arbetslös i 1,5 år…
Idag är Ellen en av världens mest framgångsrika talkshow-värdar och lockar varje dag miljontals tittare till The Ellen Show. Och Laura Dern har inte bara fått tillbaka sina jobb. Hon har till och med vunnit en Oscar och flera Golden Globes för roller i bl.a. Marriage Story och Big Little Lies.