Skådespelaren och rapartisen Beri Gerwise driver tillsammans med sambon Nicole Sandgren Youtubekanalen Nicole & Beri. För ungefär ett år sedan avslöjade paret i en video att de skulle få barn via assisterad befruktning i Danmark. Varför inte Sverige tänker ni?

I Sverige råder det brist på spermadonatorer för att täcka upp efterfrågan för insemination. När två kvinnor ska bli föräldrar genom insemination väljer vårdpersonal en spermadonator som utseendemässigt är lik den förälder som inte ska bära barnet. Eftersom majoriteten av spermadonatorer har ett skandinaviskt utseende, kan det bli problematiskt för par där den icke biologiska mamman har ett annat etniskt ursprung.

Då Beri har rötter från Kurdistan och Iran blev detta ett problem.

– Eftersom vi verkligen ville ha en donator med Beris drag så hade det kunnat dröja lång tid för sjukvården i Sverige att hitta rätt. Här är det ett väldigt vitt utbud, säger Nicole.

Beri och Nicole började därför researcha på nätet efter andra möjligheter. Ganska snabbt upptäckte de att Danmark var ett bättre alternativ, även fast det skulle innebära eget bekostande av insemination. Tjejerna kontaktade Stork Klinik i Köpenhamn – en privat klinik där kvinnan själv får möjlighet att välja kriterier hos donatorn som etnisk tillhörighet, ögonfärg och hårfärg.

– Trots det fick vi en blåögd och ljus unge! Utbrister Nicole.

Efter diverse möten med kliniken fick de påbörja fertilitetsprocessen och till deras stora lycka blev Nicole gravid efter endast en behandling.

När tjejerna skulle dela med sig av nyheten för nära och kära blev de flesta glada, men det fanns främst en oro kring deras ålder.

– Hoppas att pappa inte läser det här nu men jag berättade det till honom först när Nicole väntade barn, berättar Beri. Hans intuitiva respons var ”ska du inte utbilda dig först?”. Nu så här i efterhand är han jätteglad.

Bland flyttlådor och målarfärg gick Nicoles vatten. Tjejerna blev chockade – var det redan dags? Det var ju sex veckor för tidigt! Nicole behövde åka in till sjukhuset för att invänta förlossningen. På grund av pandemin fick Beri inte följa med utan skulle bli uppringd när det väl var dags. Under den sjunde natten började värkarna komma. Det var hög tid för barnafödande – som enligt Nicole var en enkel match.

– Han var så liten så jag krystade ut honom på två push. Sedan klippte Beri av navelsträngen och hade honom hud mot hud samtidigt som jag skrollade i min telefon…

– … för att underrätta alla om att lilla Nikolas var här det vill säga, fortsätter Beri. Så fort Nikolas kom till världen glömde våra föräldrar bort oss och blev förälskade i honom i stället.

Nu har tjejerna varit mammor sedan mars i år. De älskar mammorlivet och upplever att det finns många fördelar med att vara två mammor. Nicole tycker att det finns en större förståelse kvinnor sinsemellan, vilket underlättar i en relation. Hon tror även att en regnbågsbebis ofta är extra efterlängtad och önskad, då fertilitetsprocessen kräver mycket planering och tid.

Beri undrar nyfiket hur Nikolas kommer att bli som person, med tanke på att han växer upp tillsammans med två mammor.

– Det kommer bli spännande att se vilken slags person han blir. Jag skyller inte på alla pappor i världen men en dålig förebild blir en till dålig förebild. Det leder till att vi har trasiga män i vårt samhälle som inte kan klarar av att vara bra föräldrar, partners eller kompisar.

Men att vara två mammor kan även komma med vissa svårigheter, inte minst från omgivningen. När Beri åker tunnelbana undrar hon om folk verkligen inser att hon är Nikolas mamma. Hon tänker att folk kanske lättare kopplar ihop barnet med Nicole som har ett mer feminint uttryck än hon själv.

 I vårdsammanhang upplever tjejerna att de ständigt måste förklara att Nikolas har två mammor. Vårdpersonalen antar nästan alltid att Nicole har en man. En gång var Nicole på akutmottagningen med Nikolas, varpå de undrade var pappan var någonstans.

– Jag började gråta och skrek ”Nikolas har ingen pappa!”. Kompetenta människor är så okunniga om samhällets olika familjekonstellationer. Till och med specialistläkare antar att barn har en mamma och en pappa.

Beri hoppas på att vårdpersonalen uppgraderar sitt ordförråd.

– Det är synd för att det är så enkelt att byta ut vissa ord, fortsätter Beri. Säg förälder eller partner i stället för pappan och mannen.

Tjejerna har fått många frågor från sina följare gällande assisterad befruktning. Deras tips till andra flatmammor och flatmammor-to-be är att ta reda på allt som behöver göras på förhand. Mödravårdscentralen hänvisade de till en regnbågsgrupp.

– Där träffade vi andra regnbågsfamiljer med mer erfarenhet. Vissa hade redan gått igenom processen och kunde ge oss bra råd, säger Beri.

Nicole tycker även att det är viktigt att ta allt med en nypa salt – att man inte slaviskt ska lyssna på vad andra säger eller det man läser.

– Sedan så får man inte glömma relationen. Vi är ju grunden till att han finns, så vi två måste funka ihop, avslutar Beri.