Det är 27 år sedan  filmen Priscilla öknens drottning hade premiär på bio i Australien. En lågbudgetfilm som skrivit in sig i historieböckerna som en gayklassiker och som blivit musikal och spelas runt om i världen.
Filmen handlar om tre dragqueens som tar sig igenom Australiens ökenlandskap i en egen buss för att uppträda på en klubb i Alice Springs, eller som Adam så klassiskt utrycker det “a cock in a frock on a rock”. Priscilla blev en succé på biograferna runt om i världen och filmen kan även ha lämnat efter sig ett av världens bästa – och gayigaste – soundtrack med låtar som Finally, I will survive, Never been to me och Mamma Mia.
I rollen som Bernadette ser vi Terence Stamp, en roll som egentligen var tänkt att gå till Tony Curtis. Han hade för länge sedan gjorde succé i filmen I hetaste laget, med Marilyn Monroe, i vilken han är utklädd till kvinna i stora delar av filmen. Tony ska bland annat ha sagt när har erbjöds filmrollen: “I started my career in a dress so I might as well end it in a dress.”
Men enligt regissören Stephan Elliott var det Tony Curtis fru som övertalade Tony att tacka nej till rollen. Även David Bowie och John Cleese ska ha fått erbjudande om att göra rollen men tackat nej.
Priscilla fick bland annat en oscar för Bästa kostym, vilket känns extra speciellt när man senare fick veta att en av de mest uppseendeväckande och minnesvärda kläderna i filmen (Hugo Weavings berömda rem-klänning) bara kostade 7 dollar. Dessutom smälte kläderna vid ett tillfälle under inspelningen då kreationerna transporterades genom öknen. Den gamla glassbilen som kläderna färdades i blev överhettad och eftersom många av kläderna var av plast smälte de i värmen. De lagades dock på en parkeringsplats i Alice Springs lite senare…
Filmen fick även utstå en del kritik på 90-talet från gaymedia, bland annat för att regissören helt hade bortsett från sjukdomen aids som drabbade så många i gaysamhället samt för att man aldrig ser två killar kyssas i filmen.
Bara något år efter Priscilla kom den betydligt mer okända filmen To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar med Patrick Swayze, Wesley Snipes och John Leguizamo i rollerna som tre dragqueens som åker bil genom USAs landskap. Men trots att To Wong Foo försvann rätt fort från folks medvetande så hann den spela in mer pengar än sin australiensiska syster…
Den amerikanska filmkritikern Roger Ebert från Chicago Sun-Times har en egen teori om varför Priscilla nådde en publik långt utanför HBT-samhället. Han ansåg att Bernadette var den viktigaste faktorn och att filmen inte alls handlar om homosexualitet, eller om dragqueens eller showbusiness, ”den handlar helt enkelt om en person i medelåldern som är fast i ett jobb som har blivit tröttsamt.”