Den 3 till 9 oktober är det dags för Cinema Queer att sprida queer realness över Stockholm. Festivalen invigs med den polyamorösa musikalfilmen Shall I Compare You to a Summer’s Day? En film som anses så kontroversiell i hemlandet att man inte bara förbjudit filmen från att visas, utan man har också krävt att regissören Mohammed Shawky Hassan får sitt medborgarskap indraget. Invigningen hålls i Dagens Nyheters gamla tryckpresshall för att hylla yttrandefriheten. Sen fortsätter festivalen veckan ut utspridd på sju olika platser i Stockholm.

QX har pratat med festivalchefen Oscar Eriksson om veckan.

Som oerfaren Cinema Queer:are. Vilken dag ska man gå på för att fatta grejen?

– Som oerfaren Cinema Queer:are så tycker jag man ska försöka knipa en biljett till vår invigning. Då kommer du träffa väldigt många härliga erfarna festivalbesökare som kan guida dig rätt och ge dig tips om festivalens alla höjdpunkter. Vi öppnar festivalen i DN-skrapans gamla tryckhall och kvällen kommer vara fylld av överraskningar. Invigningsfilmen är queermusikalen Shall I Compare You to a Summer’s Day? som förbjudits i hemlandet Egypten. Där har man även krävt att regissören Mohammad Shawky Hassan ska bli av med sitt medborgarskap. Vi är väldigt glada över att han kommer vara på plats i Stockholm för att presentera filmen. Biljetterna till invigningen släpps i veckan så håll utkik i våra sociala mediekanaler så kommer snart mer info om hur du kan få tag i en biljett!

Säg tre programpunkter som du tycker bäst summerar årets festival?

– Det är svårt. Vi älskar hela vårt program men om vi verkligen måste välja tre så vill jag tipsa om vår bingokväll lördagen den 8:e oktober. Vi har bjudit in Ruccola Hängbjörk, medgrundare av Stockwig och en av Stockholms mest outrages queens att vara bingovärdinna på Idrottens Bingo Södermalm på Blekingegatan 32. Det kommer bli bingospel med fina priser och så visar vi den brittiska filmen Gateway Grind om Londons längsta överlevande lesbiska klubb. En oerhört charmig film med Sandi Toksvig som guidar oss genom ett lesbiskt London.

– På fredag 7:e oktober bjuder vi tillsammans med Nordic Bears in till en björnkväll på Bio Aspen. Det blir björn-AW i baren och inne på bion visar vi den hyllade taiwanesiska Moneyboys och den sprillans nya dokumentären Tramps! Som upplagt för en helkväll i Aspudden! Moneyboys har visats på festivaler runt om i världen och är fylld av sex, pengar och kärlek och Tramps! är en pulserande, provokativ och medryckande skildring av The New Romantics-eran i London. Två fantastiska filmer. Får man feeling kan man sedan fortsätta kvällen på Färjeterminalen och gå på en av festivalens två storslagna fester.

– Sen har vi faktiskt något helt nytt i år. För första gången i Cinema Queers historia har vi en grekisk queer sci-fi opera!
Det är en helt vansinnig historia om den första homosexuella premiärministern i Grekland som kämpar med att bära arvet från queerhistorien i en tid som präglas av sanningsskepsis och högerextrem dystopi! Just i dessa tider så känns den extra aktuell och inspirerande. Efter visningen kommer manusförfattaren Foivis Dousos och producenten Alex Dimitriou från Aten och deltar i ett samtal med operasångerska Isabella Lindström och operaforskaren Tove Dahlberg. Allt detta på lördagen den 8:e oktober på Färjeterminalen.

Hela programmet hittar du här!