Bara några dagar efter att Petra Mede tackat ja till att leda Gaygalan förra gången ringde SVT och erbjöd henne att leda hela Melodifestivalen. Klart hon inte kunde tacka nej till Sveriges största underhållningsprogram, och hon ville ju samtidigt göra Gaygalan. Det blev med andra ord en minst sagt intensiv januarimånad för Petra Mede och hennes ständige följeslagare Edward af Sillén som också jobbade med både festivalen och galan.
Idag vet vi hur det gick, succé på Gaygalan, succé under sex veckors Melodifestivalsturnérande.
Men till skillnad från SVT som varje år vill hitta nya julvärdar och konferencierer för Melodifestivalen så gillar QX att upprepa sig. Vårt motto är att en succé alltid bör upprepas, så därför mina damer och herrar, bögar och flator och alla däremellan så är vi stolta och glada att återigen få presentera Petra Mede som årets konferencier för QX Gaygala.
Hur kommer det sig att du vill göra den igen?
– Därför att det är den roligaste galan i världen. Jag hade så fantastiskt kul förra gången. Så självklart tackade ja direkt att leda den ytterligare en gång. Det ska bli oerhört kul att vara med i år igen och jag tackar för förnyat förtroende.
Finns det likheter/skillnader mellan Gaygalan och Melodifestivalen?
– Det finns bara likheter.
Minnena från 2009 års Gaygala är många. Vem minns inte Petra boktips där hon läste högt ur både Anna Books och Faddes självbiografier? Eller när hon skojade med – och om – Bög-bonden Peter Gustafsson, och tyckte att Magnus Betnér som var nominerad till Årets Homo/bi i allafall borde ha kramat en annan kille innan han kallar sig för bisexuell…
Men det bestående minnet för de flesta är nog när Petra – efter att ha gått loss om Andreas Lundstedts HIV-status så till den grad att det kröp i kroppen på alla gästerna – intensivt kysser honom i över en minut, till publikens jubel och stående ovationer. Cirkus tak fullkomligt lyfte och stack en liten underbar tagg i den stora ballong av fördomar som finns kring HIV.
Vad sade Andreas efteråt?
– Vi sa inte så mycket. Vi fortsatte hångla.
Förra året var Petra lite av en pionjär i gayland, inför årets gala har QX läsare valt att hylla henne som en av 2009 års stora favoriter. Petra Mede är nämligen själv nominerad till ett pris på galan, som Årets TV-stjärna.
– Åhh va kul! Det hade jag väl aldrig kunnat drömma om. Jag hade ingen aning om att homosexuella tittade på Melodifestivalen! (skrattar).
Vad var det bästa med gayåret 2009?
– Att Andreas Lundstedt fick pris som årets homo. Han är stark, modig och en av landets mest omedvetet roliga människor.
Vad har du för ess i rockärmen till årets gala?
– Det är jag som är esset.

Gaygalan hålls måndag den 1 februari på Cirkus i Stockholm. Biljetter kan köpas här: GayGala-biljetter på Ticnet.


Omröstningen 2010 avslutades 18 januari – vi ses på GayGalan den 1 februari!