QX Awards arrangerades av redaktör Sami Montell, för första gången i Helsingfors på lördagsnatten. Evenemanget är en version av QX GayGaala där prisutdelningen kombinerades med fest. Precis som med galan är det läsare av QX.fi och Qruisers finska medlemmar som röstat fram sina favoriter.

Boxaren Elina Gustafsson fick utmärkelsen årets Homo/Bi då QX Awards delades ut i Helsingfors, Finland på lördagskvällen. Hon tog emot diplomet av förra årets vinnare Tuure Boelius och skämtade om att det måste vara något i stadens vatten eftersom både hon och Tuure kommer från Björneborg.

Elina som både vunnit EM-guld och VM-medalj i boxning sa att det här priset smäller nästan lika högt och poängterade hur viktigt det är att man inom sportens värld förstår och i högre grad jobbar med det faktum att vi alla inte är lika.

Finländarna har tagit Elina till sitt hjärta och knappast blir valet en sådan kontrovers som då Tuure valdes ifjol. Eftersom han bara var 16 år kontaktade bland annat en sannfinländsk riksdagsledamot barnskyddsmyndigheterna som gjorde ett hembesök hos Tuure.

– Det där är sånt som har varit, säger Tuure till QX. Det viktiga är att leva nu och se framåt och jag är glad för allt stöd jag fått, inte minst från mina föräldrar.

I övrigt var det väldigt mycket ”Tom of Finland” när priserna delades ut. Filmen Tom of Finland fick priset för bästa film, Åbo Stadsteaters ”Tom of Finland”-musikal priset för bästa show och QX hederspris gick till Happy Hour Skateboards X Tom of Finland-kollektionen.

Durk Dehner som grundat Tom of Finland Foundation tillsammans med Tom, eller Touko Laaksonen som konstnärens riktiga namn var, befann sig på plats i Helsingfors och sa att det är helt otroligt att unga skatare anammar Toms värld.

Bland övriga pristagare märktes bland andra Kristiina Puukko som fick pris för Hbtqi-rörelsens främjande. Kristiina hade många järn i elden 2017; bland annat Drag Impro, Miss Gay Finland och en Gender Play-workshop för unga.

En av de engagerade bakom Sápmi Pride Anne Olli fick priset som årets aktivist och titeln ”Keep up the Good work” gick till Queertune, den nordiska HBTQI-körfestivalen som nästa gång går av stapeln i Stockholm.

Prislista:

Årets Homo/Bi: Elina Gustafsson

Årets trans: Alexander Saloranta

Årets hetero: Kai Sadinmaa

Årets lhbtiq-aktivist: Anne Olli

Årets Film: Tom of Finland

Årets främjare av  lhbtqi-kultur: Kristiina Puukko

Årets Keep Up the Good Work: Queertune

Årets Homoklubb: Kaiku

Vuoden bar, restaurang, café: Bear Park Cafe “13”

Årets annonskampanj: Kalevala koru: #Kesyttämätön

QX Hederspris: Happy Hour Skateboards X Tom of Finland foundation

Årets show, Teater/Drama: Tom of Finland -musikalen, Åbo stadsteater

Årets bok: Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen

Årets politiker: Silvia Modig

Årets Drag: Linnea von Kattendam

Årets Sångare / skådespelare / TV-person: Saara Aalto

Mer om QX Award hittar du på QX.fi