I år har vi format om lite i kategorierna till QX Gaygala. Det blir färre kategorier, men nu innehåller varje kategori fem nominerade. Till Galan 2019 blev det en tuff kamp om att bli nominerad. De som nu gör upp om segern den 4 februari är med andra ord väl värda sin nominering, för ni läsare har verkligen slutit upp och sammanfattat året väl. Vad sägs om att bryta ner detta första resultat?
Årets homo/bi blir en uppgörelse mellan en Idolvinnare, en VD, en fotbollshjälte, en Mello-aktuell komiker och en Musikhjälpen-aktuell komiker: Sebastian Walldén, Caroline Farberger, Nilla Fischer, Marika Carlsson och William Spetz.
Alla fantastiska förebilder!
Vi valde i år att droppa kategorin Årets Hetero för mer inkluderande Årets HBTQ-vän. Här hittar vi fem personer som står på vår sida och som vi verkligen ser som våra allierade. Läs motiveringarna i röstningsformuläret och ni fattar varför just dessa nominerats.

Allierade inom communityt är även våra vardagshjältar: Sex personer som verkligen gjort saker för att hålla vår regnbågsflagga hissad, inom räckhåll för onda krafter som försöker ta den ifrån oss. Vi älskar er, Jennie, Markus, Pontus, Marielle, Ellen och Hampus!

Årets Drag såg i år en direktnominerad, vinnaren av Dragqueen of The YearHenrik J, som rättvist vann sin plats i denna kvintett. Henrik möter fjolårsvinnaren Admira Thunderpussy och tre riktiga kameleontdrugor i en het uppgörelse om kronan. Detta är en kategori på frammarsch, vilken catfight det varit för att säkra de fyra platser som var up-for-grabs.

Vi delar inte längre upp svenska och utländska låtar, men det blev ingen nackdel för våra blågula stjärnor: Zara Larsson; Benjamin Ingrossooch Molly Sandén tog platser i kategorin. Detta är en kul och oväntad kategori där det kommit in så mycket olika förslag av årets alla hits. Grejen är bara att det spretat så mycket att det blev oerhört jämnt fördelat bland rösterna och därmed föll visa hits bort.

Årets tv-program är en kategori med en spretig och stuns: Såpan Vår tid är nu, flatfavoriten Tack Gud jag är homooch I Will Survive, med eviga Gaygalafavoriten Andreas Lundstedtbråkar med transtastiska Poseoch  Mordet på Versacemed Darren Criss. Strax utanför kom utländska favoriter som Queer Eye, Riverdale och Elitskolan.

Årets Film-kategorin visade att det varit ett fantastiskt filmår: Vilken samling! Precis utanför hamnade svenska Leva Älska med liten marginal.

På klubb, bar och restaurangfronten utspelade sig årets tuffaste kamp: Stora favoriter sprangs om på upploppet och i år missade till exempel tidigare vinnaren Gretas en nominering, precis som Bitter Pills och Mälarpaviljongen, som båda haft väldigt bra år och lockat massor av folk. Men det är inte lätt att nomineras och ibland handlar det om små marginaler…

Rösta till QX Gaygala 2019