Årets Film

Min pappa Marianne
Rolf Lassgårds fantastiska förvandling till småstadsbon och transkvinnan Marianne värmde våra hjärtan i den här biopärlan innan pandemin bröt ut.

Eurovision: The Story Of Fire Saga
Will Ferrell & Rachel McAdams som isländsk duo blev en fin Eurovision-ersättning då den vanliga ställdes in. Lägg därtill Molly “My Mariannes” Sandéns magiska Husavik.

 

Are We Lost Forever
Hampus och Adrians uppbrottshistoria av David Färdmar skildrade det jävliga i att göra slut på ett väldigt träffsäkert och smärtsamt sätt.

 

Alltid Amber
Det intima porträttet om unga icke-binära Amber under transutredning skildrar unga queerungdomars identitetssökande och vänskap på ett väldigt naket och viktigt sätt.

 

Oss pojkar emellan
Filmatiseringen av banbrytande pjäsen Boys in the Band, med Hollywoods alla öppna bögar i just gayroller, fick nytt liv hos Netflix i Ryan Murphys händer.

 

 

Årets TV-program

Bonde söker fru
Äntligen en bögbonde i den mysiga tv-favoriten! Charmige sångaren Patrik och hans uppvaktande killgäng engagerade oss i TV4/C More hela hösten.

Schitts Creek
Dan Levys komediserie om en ex-rik familj som flyttar till en liten håla blev en succé när serien gått i mål. Dess humor och värme var exakt vad vi behövde i höstmörkret.

Så Mycket Bättre
Så Mycket Bättre fortsatte på sin framgångsstig med massa artister. Benjamin och Newkid stod för hitsen, medan Silvana fick ett folkligt genombrott.

The Crown
Kronan glimrade mer än någonsin då Olivia Colmans Drottning Elizabeth utmanandes av Emma Corrins Lady Di och, framförallt, Gillian Andersons Margaret Thatcher.

Robinson
Fyra HBTQ-personer tog sig långt i årets ö-drama, två till och med till final. Clara, Pryia, Ragnar och Fabian förgyllde våren genom karissma, uthållighet och en jäkla massa drama.

Årets Låt

En säng av rosor – Darin
Darins vackra gitarrballad är redan svensk kärleksklassiker. Finns det någon som är vassare på svensk vispop än Herr Zanyar?

Jag mår bra nu – Molly & Newkid
Flerfaldiga gaygalavinnaren Molly slog sig ihop med Så Mycket Bättre-snubben och fortsatte att ge oss refrängstark RnB-pop på svenska.

Säg mig var du står – Carola & Zara
Efter att ha blivit en kultig partyhit spelade Carola in sin hit från 1983 igen, med Zara Larsson. Så, var vi står? På DANSGOLVET.

Ett långsamt farväl – Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso ställde skåp med hit på hit i årets SMB. Denna blev det stora utropstecknet. Sicken star!

Svag – Viktor Leksell
En svensk klassiker med 100 miljoner streams. Få låtar känns mer 2020 än unge Leksells svenska lägeledspop .

Årets Bok

Lisa & Lilly – Mian Lodalen
Två drunknade flickor och ett avskedsbrev om att vilja bli begravda i samma kista. Lodalen gav en gripande lesbisk story liv i sin bok.

Jag, Caroline- Caroline Farberger
VD:n, pappan och maken Carl blev Caroline och riskerade allt för att få leva som den hon är. I självbiografin berättar ICA-VD:n om sin resa.

Avklädd – Lars Wallin/Samuel Åhman
Sveriges meste klädskapare öppnade upp i den här snygga och intressanta boken om karriären, kändisarna och känslorna.

Vi är Orlando – Johan Hilton
Genom samtal med överlevande, anhöriga och andra inblandade i Pulse-massakern berättar Hilton starkt och nyansrikt om en kamp som måste fortsätta föras.

I huvudet på..- Lotta Schelin
Den mesta landslagsmålskyttenoch femfaldige Diamantbollen-vinnaren skriver av sig och livet och drömmarna på planen, och utanför.

 

Årets TV-stjärna

Clara Henry
Smart spel gav Clara en finalplats i Robinson, men det var charmen och värmen som gjorde henne till tittarfavorit. Hon toppade sen sitt tv-år (och sin fysik)genom att utmana sig själv i Du Clarar mer än du tror.

Edward af Sillén
Mannen bakom allt började synas framför kameran. Med rätta, för den multibegåvade mannen är lika charmig som skärpt, och insatserna i SVT:s Muren och Sveriges 12:a var en god försmak inför vad som komma skall…

Benjamin Ingrosso
Så Mycket Bättres charmige energiknippe levererade inte bara sjukt vassa hits i drivor utan även väldigt bra tv med STORA känslor. När Benji lämnade Grå Gåsen blev programmet bra mycket gråare.

Karl Fredrik Gustafsson
I somras fick vi följa Karl Fredrik och hans kille Petter i vardagen på gården på Österlen på TV4. Det blev miljontals tittare och Karl Fredrik och Petter blev homovärldens svar på Mandelmanns.

Ragnar Westberg Martinez
I ett par små gula shorts förgyllde den charmiga åsiktsmaskinen från Mellansel tv-våren på bästa sätt. Det var alltifrån fulgråt och flirtande, till sköna oneliners och Grindrförklarande.