Motivering QX Hederspris 2021:

Lång tid innan vi kunde gifta oss, bilda regnbågsfamilj och skyddas av diskrimineringslagar och långt innan det var självklart att skriva om hbtq-frågor i dagstidningar, sända filmer med hbtq-tema och som känd artist berätta att man är homosexuell så fanns det några som stolt och öppet gick före.
Några engagerade sig i föreningar för våra rättigheter, andra skrev böcker och de modigaste få hördes i radio eller syntes på TV.
Årets mottagare av QX Hederspris släppte sitt första album 1972 och blev snabbt en central del av den svenska proggmusiken och vänsterrörelsen.
Fyra år senare sjöng han om sitt hat till patriarkatet och förutom att ha gjort sig känd som en tolkare av allt från amerikanska folk songs till Violeta Parras chilenska visor blev han nu även en av Sveriges första öppna homosexuella artister.
Med sången som vapen tog han strid för våra rättigheter. 1978 sjöng han om killar som hade ”något på spisen med varandra” och i ett ”sexualpolitiskt snack” käftade han mot homofoberna i macho-vänstern.
Men nog var det när låten om Ville kom, 1981, som bögar och flator på allvar smälte för hans skönsång! Ville, världens finaste kille som ”jag skall berätta för hela världen” att ”jag är kär” i!
Sedan dess har mottagaren av QX Hederspris 2021, Jan Hammarlund, varit en viktig förebild och förkämpe för generationer av homo-bisexuella och transpersoner i hela Norden.
Idag, 23 albumsläpp senare, står han fortsatt på barrikaderna mot orättvisor, vare sig det är flyktingar, kvinnor eller hbtq-personer som drabbas.
Jan Hammarlund, en av de som gått före med sin sång och sitt engagemang och gjort resan så mycket lättare för oss alla.