Den stora bjässen på QX Gaygala – priset Årets hbtq har tidigare bland annat delats ut av Kronprinsessan Victoria. Igår var det ingen mindre än Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Anderssons tur. Vilket hon gjorde klart var ett efterlängtat uppdrag. Därmed blev hon inte riktigt den första, men den andra svenska statsministern att dela ut pris på QX Gaygala efter Fredrik Reinfeldt som delade ut Årets homo/bi till Mariette 2010.

I sitt tal hyllade Andersson de som vågar gå först, genom att till exempel vara den första i en släkt att komma ut, eller att som skolminister Lina Axelsson Kihlblom – bli den första öppna transpersonen att vara minister.

”När jag fick frågan om jag skulle dela ut pris på QX-galan tänkte jag direkt ÄNTLIGEN! För det finns en första gång för allt, och då tänkte jag, kanske inte på det ni tänkte på nu, utan jag tänkte på alla gånger som första gången är med och förändrar världen. De där första gången som flyttar en gräns lite grann, som när jag blev Sveriges första kvinnliga statsminister. Eller när hela Sveriges superrektor Lina Axelssons Kihlblom tackade ja till att bli hela Sveriges super-skolminister. Men många av er som är här ikväll bär också på det här ‘första gången’. Man kanske var den första i släkten att komma ut, eller det första barnet på förskolan med två mammor. Det finns inte en första gång som gör allt, men summan av det ni har gjort – det gör Sverige till ett bättre land. Tyvärr kan inte alla de segrar tas för givna. Vi ser vad som händer i världen. Därför ska vi aldrig sluta hylla de som går före, föregångarna som förändrar världen till det bättre. Ikväll, har jag fått den stora äran att presentera fem av dem till er. De nominerade är..”

Priset som Årets hbtq gick till Tone Sekelius.

Tone Sekelius tar emot pris från Magdalena Andersson