Omkring 800 gäster kom till Finlands första QX GayGaala i Helsingfors. En blandning av hbt-rörelsens aktivister, riksdagsledamöter, ministrar, kulturpersonligheter och kändisar. Och så klart alla gay och hbt-gäster på sitt allra bästa galahumör!
På plats fanns Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki (Vänsterförbundet) som nominerats till Årets Hetero, för att dela ut det finaste priset av dem alla: Årets Homo/Bi/Trans. Det gick till regissören Elias Koskimies som också kunde ta emot priset Årets inhemska film, ”I’ve Only Just Begun”.
Riksdagsledamot Jani Toivola (De gröna) var även han nominerad till Årets Homo. På scen stod han dock som prisutdelare när Årets Hetero skulle avslöjas: Det blev ishockeyspelaren Harri Tikkanen som under året tagit ställning för en inkluderande idrott.
Förutom Elias Koskimies kunde även den framgångsrika kampanjen Ja2013 ta emot två priser under galan – till publikens jubel. Dels Keep UpThe Good Work och dels Årets Gayhändelse.
Fantastiska dragartisten Mega-Paul i en briljant håruppsättning och förföriskt slitsad röd klänning delade ut priset till Årets artist – som inte helt oväntat blev Krista Siegfrids. Känd från ESC-finalen där hon sjöng om kärlek och bröllop mellan två kvinnor. Siegfrieds fick även äran att stå för den fabulösa avslutningen!

Men det var öppningsnumret som överraskade publiken mest. Superpopulära artisten Jenni Vartiainen bars in på scen av dansare från Nationalbaletten för att tillsammans med kvällens konferencier Krista Kosonen galaöppna natten!
Jubel utbröt då Jorma Uotinen, en av Finlands främsta kulturpersonligheter, kom in p scen i röda lackskor för att dela ut priset Årets kulturhändelse som gick till föreställningen Outo Homo.
Jublande glad blev gayklubben dtm för att man röstats fram till bästa Gayställe under 2013. Priset tog de emot av den rosaglimrande stand up-komikern Minna Kivelä.
Supersöta skådespelarna Peter Paavola och Ronny Roslöf som spelat ett gaypar i en populär TV-såpa retade publiken genom att in i det längsta vänta med att kyssa varandra. När kyssen väl kom, så bröt jublet ut!
Sopranen Sirkka Lampinen inledde ett dansverk av Aapo Siikala med dansare från Nationalbaletten som på allvar grep tag i publiken. Det starka verket kommenterade situationen för homosexuella i Ryssland.
Det starka inslaget följdes av att Toosa TV, som senare tog emot pris som Årets Drag, delade ut Årets chock som inte helt ologiskt gick till Vladimir Putin för de ryska antihomolagarna.
Anne Kukkohovi presenterade i samband med prisutdelningen av Årets Gayhändelse en väderkarta där de varma – dvs hbt-positiva länderna – kontrasterade mot de kalla. I de kalla områdena fanns Finland som fortfarande har lagar som särskiljer homo- och heterosexuella.
Efter galan kan det konstateras: QX GayGaala är i Helsingfors för att stanna! Ses igen 2015! Vem vet, kanske kommer vi då fira att Finland inför en jämställd äktenskapslag och kanske kommer vi hylla Mamma Mia som i höst går upp på Svenska Teatern!
Mer från galan minut för minut på QX.fi och under helgen kommer bilder och filmer upp från världens första finska QX Gay Gaala!