Redan i dag skalas fem av de 20 kvarvarande bidragen bort, och på söndag försvinner ytterligare fem. Sen försvinner ett bidrag om dagen innan det nästa måndag är dags för fem bidrag att slåss om två platser i Melodifestivalen 2011 i en direktsänd final.
Så än har vi inte fem tv-finalister, och vi Melodifestivalsfans kan fortfarande påverka resultatet. För här finns faktiskt ett och annat bidrag som skulle funka rätt bra i nästa års festival.
…Eller hur, Christer Björkman?
– Ja, guldkornen finns där, och jag kan absolut se att de två platser som nu står tomma fylls av något som verkligen platsar i festivalen. Så nu gäller det att de vana Melodifestivalstittarna gör sin ”plikt” och röstar. Ni kan ju fortfarande påverka resultatet, så sätt igång att diskutera, lyssna och sätt er in!

Vad händer nästa måndag?
– De fem finalisterna framför sina låtar singback, precis som i Melodifestivalen. Låtarna kommer att putsas till så att de tekniskt och kvalitetsmässigt är på ungefär samma nivå när de ska framföras inför tv-publiken. Sen får tittarna rösta fram sina två favoriter som därmed får tävla i 2011 års festival.

Hur mycket kan låtarna göras om innan de tävlar i Melodifestivalen?
– Man kan se webbjokerbidragen som demos, precis som de andra bidrag vi får inskickade till festivalen. De här demobidragen är dessutom målade med en ännu grövre pensel, så självklart ska de putsas till innan de står på scenen. Men grunden finns ju där, så lyssna på låten och kolla in artisten som sjunger: Hur skulle artisten sköta sig på en livescen, kolla in ansiktsuttryck och rörelsemönster. Mycket finns ju redan där.

Förra årets webbjoker fick dela scenen med en professionell artist. Hur blir det i år? Är det de artister vi ser i videorna som kommer att sjunga i festivalen?
– Det är ju absolut önskvärt att artisten man röstar på ska stå på scenen, så det strävar vi efter. Förra årets webbjoker hade ju en tecknad video där man inte såg artisten. Nu syns ju de flesta som är kvar på topp 20 i rörliga filmer så tittarna kan få en uppfattning om både låt och artist.

Röstningssiffrorna är ännu inte så höga i det här momentet. Är det ett problem att man i princip kan anlita släkten för att komma med i finalen?
– Siffrorna totalt sett är väldigt bra, och nu har vi ju nollställt räkneverken och vill på kort tid få fram resultat . Då hinner röstandet inte komma igång på samma sätt. Så nu vill vi få igång fansen, er som brinner för festivalen. En röst är väldigt avgörande.

Vad tycker du man ska tänka på när man röstar?
– Rösta på en låt som du tycker har en egen identitet, som sticker ut. Och att man tänker på artisten också. Känns den här artisten som nån man vill se i Melodifestivalen 2011?

Så, samla vännerna, koppla upp datorn mot tv:n och kör en egen Melodifestival i helgen. Låt polarna rösta på de femton kvarvarande bidragen och utse er favorit, och ring in en röst eller två. Kanske får er vinnare en plats i Melodifestivalen i vår.

Webbjokern: Så funkar det:
Fredag 29 oktober – 15 bidrag går vidare
Söndag 31 oktober – 10 bidrag går vidare
Mån-fre 1-5 november – Ett bidrag om dagen röstas ut
Måndag 8 november Livefinal med fem bidrag

HÄR kan du lyssna på webbjokerfinalisterna

HÄR tycker QX Schlagerprofiler Ronny & Ken till om bidragen