…vi är besvikna. Varken Loreen, Jenny Silver eller Love Generation nådde Globen. Sara Varga gjorde det, och vi är så väldigt glada för hennes skull. Hennes Spring för livet var en stor favorit redan i Linköping. Och det är just det som skaver just nu. Att folk inte röstat rätt för fem öre i de ordinarie delfinalerna! Varför i helvete gick inte The Moniker och Sara Varga vidare direkt? Var verkligen Brolle, Sanna och The Playtones snäppet bättre val än de här två sköna finalisterna? Obegripligt.

Nä, det här är verkligen året då vi som älskar den här tävlingen och tar den på allvar slutligen blivit överkörda av de som inte bryr sig ett dugg om hur det går i Eurovision – bara man får gasta ”Avgå Christer Björkman!” efteråt – och då gammelschlagern och det färglada och klämkäcka brutit den trend av kul och modern schlagermusik som BWO, Alcazar och Salem al Fakir fått vidare tidigare år. Mycket märkligt.

Nåväl. Nu står det väl förmodligen mellan Eric och Danny i Globen, och hela schlager-Sverige kommer behöva välja sida kommande vecka. Vackra Sara blir till vår förtjusning finalens utropstecken, och kommer att få massor av röster. Däremot tror vi att internationella juryn kommer överge The Moniker och placera hans glada svamptrall på nedre halvan. Men mer om det då. Just nu kan vi bara konstatera att med tanke på hur mycket bra låtar Melodifestivalen 2011 har gett oss, så har vi fått en märkligt trist final, möjligen den tråkigaste sedan 2001.

Kul också att det var ”röstningsstrul” hos SVT just under den här extremt viktiga sändningen. De la ut fel nummer till fel låtar, men sa efter sändningen att det inte påverkat resultatet? Nähä, men vad bra, för det tror man ju på. Förtroendet för statstelevisionen är ju inte skyhögt just nu. Nej, vår förhoppning är att det i natt kommer ett pressmeddelande som säger att ALLA Andra Chansen-låtar får gå till Globen för att uppväga schlabblet.
DET hade räddat det här schlageråret.