Jag har älskat det danska bidraget Only Teardrops sedan den första stund jag hörde den under den danska finalen i januari i år. Emelie de Forests folkpop har en enkel lättgillad refräng och kommer helt klart att bli en sommarhit i en hel del länder. I natt toppar den garanterat iTuneslistan i Sverige och ett gäng andra länder.
Nej, den kommer inte att bli en Europahit a´la Euphoria, och den flyttar inte fram de musikaliska positionerna för tävlingen. Men det är en bra och värdig vinnare som gick hem i många läger och eftersom många haft den som vinnare från dag ett så har den ju något speciellt. Länderna på Balkan omfamnade den till exempel då de inte hade ett enda land att rösta på.

Tvåa blev Azerbajdzjans Hold me med muskelknippet med skuggan, Farid Mammadov, och trea blev Ukrainas Like Gravity med Zlata & jätten. Azerbajdzjan förtjänar den platsen för den genomsnygga showen och den starka balladen. Ukraina tycker jag inte gör det. En nonsenslåt med det urlöjliga greppet att låta 243-mannen Igor stampa in med lilla Zlata i famnen.

Vidare.
Kul att Norges snyggt mäktiga electropop knep en fjärdeplats. Margaret Berger fick Sveriges tolva och därmed bevisade vi att vår nation verkligen har riktigt bra smak musikaliskt. Poängen i övrigt från Sverige: Norge 12, Danmark 10, Nederländerna 8, Belgien 7, Island 6, Ryssland 5, Rumänien 4, Ungern 3, Irland 2 och Storbritannien 1.

Fler bra låtar på topptio: Italien, Nederländerna och Ungern. Kul, jag är så fruktansvärt svag för Kedvesem, den ungerska lunkande visan med den nervösa sångaren i mössa och hipsterglasögon.

För Robin Stjernberg slutade Eurovisionäventyret på en godkänd 14:e- plats. Klart okej bland 39 tävlande länder. Han gjorde ett bra framträdande och sjöng Mellovinnaren You med den äran. Det är faktiskt Sveriges tredje bästa placering sedan 2006, så Robin ska ha en klapp på axel och ett : Tack, du kunde inte ha gjort det bättre.

Stackars finska Kristas homobröllop slutade på en 24:e plats. Well, hon ska ha heder för att hon lyfte fram lite lesbisk kärlek i Eurovision. Och medan vi ändå är på ämnet: Kan vi bara rikta vår kärlek till regissören Edward af Sillén, hans manuspartner Daniel Rehn och showens producent Christer Björkman? Förutom att de gett oss tre gudomliga sändningar med otroliga shownummer, smart och kul manus, starka mellanakter och en magisk inramning, så har de även med små medel visat att Sverige minsann tar ställning och visar upp ALL kärlek. Homokyssen i Petras finalmedley och Petras skämt om att schlagerfansen ”antagligen inte hitta rätt flicka än” är bara två exempel på detta. Ganska stor skillnad från vad NÅGOT annat land någonsin gjort för att erkänna alla gayfans som reser runt och i alla år visat sin kärlek för tävlingen.

Petra Mede ska dessutom ha världens största bukett för att hon visade hur en Eurovision Song Contest-sändning ska ledas. Fan vad bra hon varit. Helt rätt ton. Trygg. Kunnig. Rolig. Snygg. Hennes värdskap kommer att bli ett klassiskt exempel på hur den här tävlingen ska ledas.

Slutligen: Stackars Irland, de både gick ut sist och slutade sist. Det bevisar väl en gång för alla att en startposition verkligen inte alls gynnar ett bidrag om ingen tycker att det är bra.

Nu blir det efterfest. Ken och jag ska försöka komma över en varsin köttbulledräkt.

Så här gick det förresten i semi 1:
Danmark, Ryssland, Ukraina, Moldavien, Belgien, Nederländerna, Vitryssland, Irland, Litauen & Estland. Och Serbien precis utanför på en 11:plats.

…och så här i semi 2:
Azerbajdzjan, Grekland, Norge, Malta, Rumänien, Island, Armenien, Ungern, Finland och Island. Fanfavoriten San Marino hamnade på en elfteplats och missade precis finalen.

Så här slutade ESC 2013.

1. Danmark
2. Azerbajdzjan
3. Ukraina
4. Norge
5. Ryssland
6. Grekland
7. Italien
8. Malta
9. Nederländerna
10. Ungern
11. Moldavien
12. Belgien
13. Rumänien
14. Sverige
15. Georgien
16. Vitryssland
17. Island
18. Armenien
19. Storbritannien
20. Estland
21. Tyskland
22. Litauen
23. Frankrike
24. Finland
25. Spanien
26. Irland