Melodifestivalen 2008

Då var det dags igen då: Deltävling nummer två går av stapeln i Västerås under lördagskvällen, och här blir det en salig blandning av musikaliska stilar. Visst, Carola & Andreas har visserligen bokat en plats i Globen. Men vi har ju ytterligare en finalplats , två Andra Chansen-biljetter och en gayvänlig femteplats redo för utdelning ur schlagersäcken.
Deltävlingen må kanske inte se så stark ut på pappret, men det är faktiskt rätt bra kvalité denna runda. Ingen kalkon gör entré i ABB:s arena, och här finns minst en potentiell Globenvinnare och då talar vi inte om nyss nämnda superduo…
Visst, folk kommer att ryggmärgsrösta på Carola & Andreas men Sanna Nielsen har den bästa låten, och går hon till Globen så kan det gå hur bra som helst.
Är det inte dags att skicka en ballad nu?
QX utsända Ronny Larsson och Ken Olausson har lyssnat på bidragen och här är betygen:
Here we go:


Ola ”Love in stereo”
Ronny: QX QX
Okej. För mig var det här årets största besvikelse när jag hörde den för första gången, och det första scenrepet i torsdags gav mig bara vatten på kvarn. När jag nu sett kläder och dans så blir jag aningen mer intresserad. Men faktum kvarstår: Love in Stereo är långt ifrån det läckraste tuggummit i popautomaten, och jag tycker att det är en skymf när mina kollegor nämner hitmakarna Stock, Aitken & Waterman i samma andetag som den här 80-talsputtriga dussinlåten. Den bara bubblar på och har inte alls det driv som jag hoppats på. Den saknar något och är faktiskt småtrist. Till plussidan vill jag dock lägga Olas sång (han sjunger snorbra), de kiltklädda körbrudarna som är genomsnygga, och numret är snyggt koreograferat av Alcazar-Tess. Jag är långt ifrån förtjust, men det är klart att den slåss med Sanna om att gå till Globen.

Ken: QX QX QX QX QX
Glöm Danny. Glöm EMD. Ska vi bögar gilla en Idolkille i år (och visst ska vi ha åtminstone EN sådan favorit i festivalen per år för att föda alla fördomar om oss) så är det Ola. Jag som är född på 70-talet kastas på några sekunder tillbaka till sommaren -85 när WAX och Nik Kershaw regerade på listorna, och även om jag är skeptisk till John Farnham idag så tar Ola och hans låtskrivare allt det jag ändå gillade med You’re the Voice och bakar in det i en 2000-talshit som heter duga. Det här är mera direkt än både Natalie och SOS för mig, och Globen eller ”Andra Chansen” känns helt självklart. Allt annat vore pinsamt.


Lasse Lindh ”Du behöver aldrig mer vara rädd”
Ronny: QX QX QX
Lasse Lindh har flera Trackshits bakom sig, men för mig är han ändå en hyfsat anonym figur. Men han imponerar. Med en fint vemodig poplåt blir han en vacker rastplats längs efter schlagervärldens autobahn. Jag älskar textraden ”Vi träffade liksom på chans, två katter på skydd ifrån regnet nånstan”, det är ju ljuvlig schlagerpoesi. Men trots fin inramning så är det här chanslöst och åker ut efter omgång ett.

Ken: QX QX QX
Det här känns kanske inte så mycket Melodifestival om man ska tänka Eurovisionvinnare…men ska man tänka ”mysig, svensk P3-hit i Winnerbäck-facket med en småsöt kille som kör sin grej” så har vi nog ändå en liten hit här. Det låter som Lasse Lindh brukar (för er som är bekanta med det), varken mer eller mindre, och Lasse står rakt upp och ned på scenen med sin gitarr som han brukar. Varken mer eller mindre. Det räcker helt klart för mig, jag gillar det här, men har Lasse tillräckligt med fans för att ha någon chans mot de andra artisterna och låtarna ikväll? Jag tror tyvärr inte det.


The Nicole ”Razborka”
Ronny: QX QX QX QX
Åh. Mitt gayhjärta slår lyckovolter när The Nicole bärs in av fyra kosackhunkar och drar igång sin ryssdisco. Det är dragspel, synkrondans och refrängstarkt. Tyvärr är det också illa sjunget, genomkitchigt och därmed helt chanslöst. Men vad fan, vem bryr sig? Det här är en skön danshit och jag är så glad att urvalsjuryn har det goda smaken att förse mig med sånt här årligen. Thank you, som Amy Diamond skulle ha sagt.

Ken: QX QX QX
Om förra låten kändes svensk och inte så mycket festival, så kommer här en tvättäkta Eurovisionkalkon som jag har svårt att inte gilla trots att den är så uppenbart chanslös. Låten är i och för sig en glad gayklubbsfavorit med Lambada-dragspel och numret är riktigt roligt med kosackdansare (50% av Man Meadow), mängder av snö och en glittrande bärstol. The Nicole däremot är numrets mest osäkra kort. Ibland glimrar hon till, men oftast känns hon osäker både på scen och i röstinsats. Chanslöst i tävlingen…men underbart Eurovisiontrashigt och många kommer älska det här just därför.


Alexander Schöld ”Den första svalan”
Ronny: QX QX
Här har vi drivet som jag efterlyste i Ola-låten. Alex Schölds Jimmy Jansson-pop med extra gitarrkrydda och lite discokomp är en trevlig lättrallad bagatell som man gärna nynnar med i. Men Alex just ”aint got the charm to pull it off”. Han sjunger dessutom en smula jobbigt brudigt. Och ett leende här och där hade ju inte skadat. Kan bli en femteplats…

Ken: QX QX
Efter förra veckans Christer Sjögren-ploj så tycker jag Pling tar revansch här med en riktigt skön schlagertext till en helt okej tuggummipoplåt med bra driv och en skön refräng. Mina problem ligger snarare i att låten varken har en riktigt början eller ett ordentligt slut, att jag har svårt för Alexanders flickaktiga röst och att jag helt enkelt har tröttnat på den här typen av Jimmy Janson-låtar i Melodifestivalen. Hade det här varit mixat som en danslåt istället så hade jag nog kunnat älska det. Nu blir det mest en axelryckning – men med häng på en femteplats.


Rongedal ”Just a minute”
Ronny: QX QX QX
Okej, korten på bordet: Jag har lite svårt för Rongedals. Dom har inte vidare mycket starquality och är inga popstars. Men jag imponeras av deras sköna sätt att ta sig an denna härliga poplåt. Låten är en rejäl humörhöjare och det här är precis vad jag skulle vilja dricka i shotsform för att höja partytempen en kväll. Jag kan omöjligt skriva om bidraget utan att nämna Scissor Sisters eftersom duon fått en perfekt partylåt i sann SS-anda av Henke Wikström och Amir Aly. Dessutom har tvinsen kvällens läckraste koreografi. Ursnyggt dansat grabbar!

Ken: QX QX QX QX
Veckans överraskning för mig. För att säga det snällt så har jag nämligen alltid haft lite svårt för de här tvillingarna (och okej – jag tycker fortfarande det ser lite otäckt ut med två identiska vuxna människor som synkrondansar) men det här trallvänliga lyckopillret som korsar mina favoriter Mika och Scissor Sisters med en rejäl dos BeeGees kan jag bara inte motstå. Ett kul koreograferat nummer där grabbarna glider, hoppar och gör små roliga rörelser uppbackade av figurer på skärmarna bakom gör inte saken sämre. ”Andra Chansen” – för de kan väl inte skrälla sig in i Globen?


Sanna Nielsen ”Empty Room”
Ronny: QX QX QX QX QX
Sanna ger mig schlagerturnéns första rysning. Det här är SÅ bra på alla plan. Sanna sjunger sin schlagerrysare fantastiskt, låten är en underbart maffig balladbakelse och att hon är HELT ensam på scenen och sjunger hela låten utan kör är ett brilljant grepp. Jag räknar iskallt med att det här är balladen nummer ett i år och att vi på nåt sätt ses i Globen. Globenjuryn kommer nämligen att älska den, och tv-publiken kommer att falla pladask. Och i ESC skulle det kunna gå hur bra som helst.
Kärlek.

Ken: QX QX QX QX QX
Det här är kvällen då den präktiga schlager-Sanna kommer försvinna ur svenska folkets medvetande och ersättas med en skitsnygg, vuxen balladsångerska som fullkomligt krossar allt motstånd vad gäller fantastisk sång (utan vibrato!) i en själfull, enkel Celine Dion-rökare. Helt ensam utan kör, sittande på scenkanten och sedan vandrandes mot scenens mitt, levererar Bromöllas stolthet en sång jag utan tveka skulle applådera om vi skickade till Belgrad i mars. Att vi sitter här och dividerar om huruvida hon tar den andra Globenbiljetten tillsammans med ”Androla” är egentligen ett skämt. I vilket annat startfält som helst hade Sanna varit storfavorit.


Andra Generationen ”Kebabpizza, Slivovitza”
Ronny: QX QX
Sex män i blandade åldrar bränner av deltävlingens mest udda bidrag. Här bjuds zigenargung, trumdunk och mässingsblås, men framförallt en humoristisk text väldigt bra sjungen av frontsångaren. Jag gillar det här, men det funkar inte riktigt i rutan och låten blir för tjatig i längden. Men en stor eloge till MF-juryn för att ett sånt här bidrag är med. MF-buketten mår utmärkt med sådana här färgglatt lysande blommor.

Ken:QX QX
Jag är vanligen lite svag för den här typen av musik som man mest hör i Emir Kusturica-filmer, men den här kebabsåsen känns alldeles för svag för mig. Sångaren sjunger jättebra och grabbarna ser ut att ha kul på scen – men tyvärr har inte jag det. Någonting fattas helt enkelt på den här pizzan för att jag ska känna mig mätt. Frågan är hur Sverige tycker att det smakar och om de vill beställa ytterligare en?


Carola & Andreas ”One love”
Ronny: QX QX QX
Nej, låten är inte all that. Det är en helt okej version av ”In the name of love ” i Andreas Johnson-kostym som lyfter till oanade höjder live. Carola gnistrar såklart och bara det faktum att man för en sekund byter blicken till Andreas är en eloge till honom. Carola är stjärnan här. Och just därför kan jag bli lite störd över att hon får lite väl många wailpartier utan vettig sång. Varför inte mer att bita i?
Men ärligt folk, är det här vad vi vill se som vinnare i Globen? Jag känner för något betydligt fräschare, dansvänligare och snyggare än denna Andreas Johnson standard som lyfts till skyarna av La Carola.
Givet vidare.

Ken: QX QX QX
Kvällens dyraste och snyggaste scenshow (mängder av TV-apparater och en gigantisk ljusrigg som sänks ned från taket) ramar in kvällens största och mest självlysande artister. Carola och Andreas fungerar fantastiskt ihop och ser galet snygga ut tillsammans. Klart detta kommer fungera och gå direkt till Globen. Klart detta kommer spelas om och om igen på P4 och klart att detta älskas av (minst) alla dem som sett till att Andreas gjort succé de två senaste åren. Men! Snälla, fundera en extra gång innan ni röstar om detta verkligen är LÅTEN ni vill skicka till Belgrad eller om ni – liksom personerna på första bänk – bara bländas av det som sker på scen.

Diskutera Melodifestivalen på Melodifestivalens Qruiserklubb

Läs mer om Melodifestivalen på bloggen Schlagerprofilerna

Publicerad: 2008-02-15 23:53:28