Högsta domstolen vid önationen Saint Kitts och Nevis har i ett domslut förklarat att landets lagar som förbjuder homosexuella kontakter strider mot konstitutionen.

Det var Saint Kitts och Navis-medborgaren Jamal Jeffers som drog landet inför domstolen.

Beslutet följer tidigare Västindiska nationer som nyligen avskaffat förbuden mot samkönade relationer; Antigua och Barbuda i juli och tidigare i Belize liksom Trinidad och Tobago.

Förbud kvarstår, ännu så länge, på Barbados, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, St. Lucia liksom Saint Vincent och Grenadinerna.

– Det karibiska civilsamhället är beslutsamt, och karibiska domstolar är tydliga. Klockan tickar på dessa skadliga koloniala lagar, kommenterar Luisa Cabal från UNAIDS regionala chef för Latinamerika och Karibien.  Länder som fortfarande inte har tagit bort dessa lagar från lagböckerna måste göra det skyndsamt för att säkra hälsa och mänskliga rättigheter för alla sina medborgare.

I och med att Saint Kitts och Nevis nu avskaffat förbudet för samkönade relationer kvarstår 68 länder som fortfarande upprätthåller förbudslagarna.