– Killar, och särskilt hbtqi-killar, glöms ofta bort när vi talar om hedersrelaterat våld och förtryck. Därför vill vi att Stockholm öppnar ett skyddat boende även för pojkar som måste fly, säger Poya Ashna, toppkandidat för Feministiskt initiativ i Stockholms kommunval i ett pressmeddelande.

Partiets krav har format efter erfarenheter från pandemin som bland annat Rädda Barnen rapporterat om visat att trycket för att ge stöd till unga som utsätts för hedersrelaterat våld ökade dramatiskt.

– Många glömmer bort att killar som motsätter sig familjers påtryckningar och normer om att utöva kontroll mot sina kvinnliga släktingar också blir offer i det här. Trots att vi vet att behovet är stort så har Stockholm ännu inget skyddat boende som tar emot pojkar. Det kommer vi jobba på att ändra kommande mandatperiod, säger Poya Ashna.

Feministiskt Initiativ sitter idag i Stockholms Kommunfullmäktig. I SvD/Sifos valundersökning som publicerades den 8 september ser det ut som att partiets chanser att komma in igen har minskat.