Trots att polisen med stöd av presidenten dragit in. demonstrationstillståndet för den pågående EuroPride-festivalen i Belgrad, kommer den genomföras meddelar arrangörerna.

Turerna fram och åter har varit många i september, men idag torsdag meddelas att den 17 september klockan 17.00 ”kommer vi paradera”.

Problemen kring paraden har fått politiker runt om i Europa att reagera. Svenske EU-parlamentarikern Evin Incit (s) säger till QX att hon är på plats liksom ett 10-tal andra EU-parlamentariker.

–  Serbiska folket förtjänar bättre än stenåldersmentalitet som polariserar. Arrangörerna bakom EuroPride Belgrad står stadiga i sitt motstånd mot president Vučićs besked. Det är allas vår skyldighet att stå i solidaritet med hbtqi-personer runtom i hela världen, inklusive i Serbien. Därför kommer jag att åka till Serbien i helgen och uppmanar alla som kan att också göra det.

–  Menar Vučić allvar med ansökan om serbiskt EU-medlemskap måste han förstå att mänskliga rättigheter utgör grundfundamentet för ett medlemskap och är inte upp till förhandling, avslutar Evin Incir (S).

På plats i Belgrad finns även såväl Sverigebaserade Civil Rights Defenders som representanter för bland annat RFSL och RFSL Ungdom.

Bland sponsorerna till EuroPride 2022 i Belgrad märks CocaCola och IKEA liksom flera ambassader, bland dem norska och svenska.