För att säkerställa att samkönade äktenskap inte plötsligt skulle blir möjliga att avskaffa i USA lades ”Respect for Marriage Act” fram den 18 juli i år och antogs dagen efter i Representanthuset. Den 16 november genomfördes en omröstning i Senaten med röstsiffrorna 62 för och 37 mot, vilket innebär att 12 republikaner röstade för att stärka skyddet för samkönade äktenskap.

Lagförslaget presenterades i somras efter att den konservativa majoriteten i Högsta domstolen i ett beslut om delstaternas möjlighet att införa förbud mot abort samtidigt ogiltigförklarade tidigare domslutet Roe v. Wade från 1973.

Roe v. Wade handlade om att tolka konstitutionen så att en kvinnas val att genomföra abort är en del av privatlivets helgd. Samma argumentation om privatlivets helgd användes när samkönade äktenskap erkändes federalt. Ledamöter i Kongressen menade att Högsta domstolens utslag som gjorde Roe v. Wade ogiltigt därmed även hotar bland annat samkönade äktenskap.

Mormonerna (Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga) skrev i tisdags  att de respekterar samkönade äktenskap som en juridisk lösning samtidigt som de markerar att kyrkan inte erkänner dessa på religiös grund.

”Vi tror att detta förhållningssätt är vägen framåt. När vi arbetar tillsammans för att bevara religionsfrihetens principer och praxis tillsammans med rättigheterna för hbtq-individer, kan mycket åstadkommas för att läka relationer och främja större förståelse.”

Även anglikanska Episkopalkyrkan har gett sitt stöd till ”Respect for Marriage Act”. Katolska kyrkan i USA liksom Sydstatsbaptisterna har valt att inte ställa sig bakom den sekulära äktenskapslagstiftningen.