I helgen intervjuades blivande presidenten Donald Trump av 60 minutes på TV-kanalen CBS. Han klargjorde att han kommer tillsätta en domare i Högsta domstolen som är ”pro-life”, dvs abortmotståndare. På frågan om sin syn på att domstolen beslutat att tillåta samkönade äktenskap på federal nivå svarade han vad han tycker i frågan är ”irrelevant”.
– Det är irrelevant eftersom det redan är färdigt och klart, sa han. Det är lag. Det har avgjorts i domstolen. Jag menar att det är klart. Och jag är ”fine” med det.
Beskedet motsäger, enligt hbt-sajten Washington Blade, det han sagt under valrörelsen, då han i budskap till den kristna högerns väljare lät meddela att han inte står bakom samkönade äktenskap och övervägde att tillsätta en konservativ domare för att förändra domstolens beslut i äktenskapsfrågan.


Just frågan om vem som tar posten som ny domare i Högsta domstolen har varit en av de frågor som oroat såväl kvinno- som hbt-rörelsen.
Han påpekade även att han varit en ”supporter” av gayrättigheter och att han vid Republikanernas konvent i år nämnde hbt-personers rättigheter. Det är första gångens om en republikansk presidentkandidat nämnt HBT-gruppen i valkampen.
Det sammanhang där han nämnde hbt-personer handlade om att han vill ge gruppen skydd mot ”utländska ideologier”. Därmed anslöt han sig till den tankegång som främlingsfientliga partier i Europa formulerat i hbt-sammanhang.
Den amerikanska hbt-rörelsen har inte låtit sig lugnas av helgens intervju. Farhågorna är många kring vilka som kommer ingå i Trumps regeringskrets, vilka han utser på olika befattningar i administrationen och vad som kommer hända med det breda engagemang för hbt-rättigheter på det internationella planet som USA utvecklat under Barack Obamas presidentperiod.
I de många anti-Trump-protester som genomförts efter valet har Regnbågsflaggan ofta synts.