I onsdags öppnades den internationella HBTI-rörelsen ILGA sin Världskonferens i Thailands huvudstad Bangkok. Senast konferensen hölls var i Stockholm för fyra år sedan.

Öppningstalet hölls av thailändaren och juristen Vitit Muntarghorn. Han är den första att inneha positionen inom FN som övervakare av mänskliga rättigheter baserat på sexuell läggning och könsidentitet. En position han, under hårt motstånd, tillträdde förra veckan.

Vid ILGAs Världskonferensen, den 28:e i ordningen, har ca 700 deltagare från de sex olika regionala ILGA-organisationerna. Det blir därmed den största ILGA-konferensen i historien.

Medlemmar i arrangerande Rainbow Sky Association vid öppningen av ILGAs Världskonferens i Bangkok

I sitt öppningsanförande beskrev Vitit Muntarghorn huvudområdena för sitt arbete som FN expert.  Avkriminalisering, avskaffande av sjukdomsstämpling, erkännande av könsidentitet, att identifiera och sprida ”religiösa och andra föreställningar som ger plats för jämställdhet; arbeta med religiösa, politiska, samhälls- och opinionsledare för att förespråka respekt för och skydd av hbt-personer; och göra det möjligt för hbt-personer att organisera sig och fullt ut delta i familjelivet och samhällsförändringen.” Och slutligen förklarade Muntarghorn att hans uppdrag omfattar arbetet för frigörelse; en värld där mänskliga rättigheter respekteras, könsuppdelningen inte är så definitiv, och där lärare, vuxna och samhället i stort engagerar sig mot mobbning, diskriminering och hatbrott.

– För vi önskar helt enkelt att vara de vi är, i vår kärlek, vänskap, privatliv och intima liv, och det under skydd av Internationell rätt, avslutade han sitt öppningstal.