Sannfinländaren och riksdagsledamoten Jari Ronkainen kommer att kontakta den finska barnombudsmannen med anledning av att Tuure Boelius blev årets homo på QX-GayGaala i Helsingfors i torsdags.

Jari Honkanen (Sannfinländarna)
”Sexualitet är var och ens privatsak men ett problem är när ett barn som är yngre än samtyckeslagen i offentligheten får årets Homo-titel på en gala anordnad av vuxna”, menar Ronkainen i sin blogg. Enligt honom skulle titeln bara kunna utdelas till någon som fyllt 18 år.

Anledningen till att många unga ”brottas med sin sexualitet” är enligt Ronkainen att de inte får utvecklas i sin egen takt.

Tuure Boelius blev känd via sin Youtubekanal där han 2016 kom ut ur skåpet. Tuure spelar även den unge Touko Laaksonen i Tom of Finland-musikalen i Åbo.

– Tuures öppenhet är ett bra förebild för oss alla att leva som vi önskar, säger finska Gaygalans producent Sami Montell på QX.fi. Riksdagsledamot Ronkainen vill begränsa de mänskliga rättigheterna för vår minoritet. Hans argument bygger inte på lagen, som han påstår. Ronkainen blogginlägg är helt enkelt diskriminerande och som sådant är det skadligt.