Under onsdagen lät Vita husets presstalesman Sean Spicer meddela att förra årets federala riktlinjer för att stärka skyddet för unga transpersoner inom skolan, nu upphävs.

Obama-administrationen gav ut sina riktlinjer om stärkt skydd för transungdomar efter att delstaten Alabama infört ett förbud för transpersoner att besöka toaletter och omklädningsrum ”vars könsindelning inte matchar det kön som står i födelsebeviset”. I maj meddelade som en reaktion på delstatens beslut Obama-administrationen att skolor förbjöds att förhindra transungdomar att gå på de toaletter som matchar deras könsidentitet.

Beslutet at upphäva riktlinjerna motiveras med att det ligger i linje med president Donald Trumps ambition att ”vissa områden inte hanteras bäst på federal nivå” som Sean Spicer sammanfattade det. Han underströk att presidenten under ”hela sin kampanj” varit en varm förespråkare för delstaternas rättigheter.
Redan i november förra året lät även vice president Mike Pence meddela att just ”frågan om toaletter och transpersoner kan lösas med sunt förnuft på lokal nivå”.

I ett brev som skickats till amerikanska skolor säger nu Utbildningsdepartementet att även om riktlinjerna dras tillbaks så måste skolor ”försäkra sig om att HBT-studenter, liksom alla studenter, kan utbilda sig i en säker miljö”.

Tidningen New York Times rapporterar att upphävandet av de federala riktlinjerna föregicks av en intern dragkamp där utbildningsminister Betsy DeVos uppges ha varit motståndare till beslutet. Hon kördes dock över av justitieminister Jeff Sessions som gjort sig känd för att inte vara en förkämpe för att stärka hbt-personers rättigheter. Med hot om att tvingas avgå skall DeVos enligt New Yokr Times till slut ställt sig bakom beslutet.

Sean Spicer förnekar dock bestämt att någon spricka funnits i administrationen, rapporterar gaytidningen Washington Blade.

Den amerikanska hbt-rörelsen blåser nu till strid för det de ser som ett svek från Trump då han i ett brev förra veckan deklarerade att han är “beslutsam om att skydda alla amerikaners rättigheter, inkluderat HBTQ-samhället”.

Efter onsdagens protester mot beslutet samlas det på torsdagskvällen till nya vid bland annat Stonewallmonumentet i New York mot det som kallas ett ”drakoniskt bakslag” för transungdomar och transpersoner och många ser nu detta som en i raden av bakslag som är att vänta från den nya administrationen.