– Shirley är en kvinna som har en enorm kärlek för allt och alla, utom sig själv. Hon har förlorat sig själv i takt med att livet rullar på. Jag tror att många känner igen, antingen sig själv eller någon närstående, i Shirley, säger Maria Lundqvist.

Shirley Valentine är en helaftonsföreställning med en kvinna som går ifrån instängd till att må bra. Under föreställningen förändras Shirley Valentine framför publikens ögon.
– Jag är alltid på jakt efter teaterupplevelser som jag själv vill se. Shirley Valentine är både rolig och berörande, och när jag läste manuset i en solstol under semestern både skrattade och grät jag. Det är en tidlös historia om någon som tar ett stort beslut i sitt liv och vågar tar konsekvenserna, berättar Edward af Sillén.

Hur kan man knyta an pjäsen till HBTQ-publiken?
– De flesta av oss har gått igenom en komma ut-process, en förändring som kan vara ganska våldsam. Att inse att man måste våga ta det klivet ut. Det måste Shirley också, ta det stora klivet och släppa taget. Dessutom brukar drama och humor gå hand i hand för många av oss.
– Den skrevs under åttiotalet men är fortfarande tidlös och huvudrollen skulle kunna spela av både en man och en kvinna.

– Det här är en unik roll, och jag kan inte komma på en nutida roll där en kvinna lika generöst och rikt får komma till tals. Hon är så klockren, inte bitter eller cynisk, bara bortglömd, säger Maria Lundqvist.

Shirley Valentine, har premiär i kväll på Maxim teatern i Stockholm.