I kväll är det äntligen dags för den stora finalen av Eurovision. Efter att ha befunnit oss i Kiev i drygt en vecka tycker vi nog att vi har en ganska bra bild av hur det ska gå. Låt oss bryta ner det hela:

– Italien vinner. Storfavoriten har varit just en favorit sedan Francesco Gabbana vann San Remo-festivalen i januari och visst kommer han att ta hem Italiens tredje ESC-seger med sin lekfulla Occidentals Kharma. Det enda som hotar honom från segern är han själv: Kolla in i kamerorna, Francesco! Visst finns det konkurrenter, men detta ÄR en Satellite, en Fairytale eller en Euphoria. Ett låtfenomen som kommer att sopa banan med de andra låtarna.

– Portugal gör sitt bästa ESC någonsin med sin söta kärleksförklaring med inlevelsefull sångare. Låten ligger redan högt på listor runt om i Europa och vann med stor säkerhet semifinal ett i tisdags. Men kan den inte rå på Italien då? Nej, vi tippar att det inte riktigt räcker ända fram. Men tro oss när vi säger att portugiserna kommer att fira som att de vunnit för sin silvermedalj.

– Belgien och Bulgarien. Två låtar som vi tippar in på topp fem men som heller inte riktigt räcker ända fram. Bulgariske Kristian vann troligen sin semi under torsdagens med sitt effektiva scennummer och klockrena framförande. Att han dessutom har ett guldstartnummer gymmar låten och ger Bulgarien ett snäpp bättre placering än fjol då Poli Genova blev fyra. Belgiska Blanches City Lights lever just nu ett fint liv på listorna i Europa och hennes något oslipade framförande av sin mollstämda poplåt verkar ha gått hem fint. Upprepar hon Loic Nottets 4:a från 2015?

– Sverige. Robin åkte till Kiev med en säker topp5-plats i bagaget, sedan tappade han momentur efter semin i tisdags då alla pratade om Portugal och Belgien. Men med sitt snygga startnummer (han går ut som 24:a) så känns det som att vi kommer placera oss riktigt bra igen. Heja!

I övrigt då?
Jo programmet blir en härlig mix av pinsamma programledare, gamla Ukraina-favoriter (Jamala – igen, Verka igen, och Ruslana) och en lång och spännande omröstning.

Här är våra betyg på alla låtar och en slags fingervisning om hur det ska gå:

Israel
QX QX QX

Går det att öppna Eurovision bättre än med en glad partylåt och ett gäng snygga snubbar med heta armar? Självklart inte. Borde räcka till en topp 15 placering för Israel.

Polen
QX

Får man startnummer två innebär det knappast att man är en av vinnarkandidaterna. Och mycket riktigt, den här gapiga och överdramatiska balladen med sångerska i långklänning ska inte vara ett hot i kväll. Däremot höjer vi ett varnande finger för den polska diasporan, minns bara hur landet skrällde till och fick tredje flest röster i fjol med den långhårige balladkungen Michel Szpak. Men nä, i år blir det botten.

Belarus
QX QX

Den här hurtiga etno-explosionen står inte ut lika mycket så här tidigt i startfältet som den gjorde i torsdags, men visst är det svårt att inte bli åtminstone lite glad av hipsterparets eufori? Mitten.

Österrike
QX QX

Slå upp ordet oförarglig och man borde hitta en bild på den här lilla trallen men en småcharmig sångare som sitter på en månen. Österrike får vara nöjda med att ta en finalplats, för väl där blir det nedre halvan.

Armenien
QX QX QX

Modern Eurovision-etno när det är som snyggast iscensatt. Artsvik borde ha häng på samma placering som Iveta förra året, alltså typ runt 7-10.

Nederländerna
QX

Men vad gör det här självgott amerikanska Las Vegas-casinonumret här? Ja, tjejer, ni sjunger fantastiskt och ser ut som a million bucks, men det här pekoralet om de tre systrarnas sjuka mamma är smått outhärdligt att se på.

Moldavien
QX QX

Visst, numret är effektivt och det är kul att vi får både Ica-Ulf och Epic Sax Guy. Men herregud så tjatig denna låten är, och så mycket sämre saxsolot är än i deras hit från 2010. Då kom de 22:a. Varför skulle detta då gå mycket bättre?

Ungern
QX QX

Folkmusik korsat med modernare tongångar som kommer att placera sig i mitten. Så bra där.

Italien
QX QX QX QX QX

Årets bästa låt och tävlingens mest charmiga artist i en låt med en text som har ett långt större djup att upptäcka när man sett förbi den dansande gorillan. Bara en alldeles för övertänd Gabbani kan stoppa Italien från att vinna ikväll, ja i kombination med två ballader från Portugal och Bulgarien då.

Danmark
QX QX

Okej, Anja Nissen är en grym sångerska som har starquality som skulle kunna återstarta reaktorerna i Tjernobyl. Men vad fan är det för urtråkig låt hon tävlar med? Inte ett ett gudomligt pyroregn som aldrig tar slut kan få den här anonyma såskoppen att lyfta. Dessutom är det ju döden att läggas mellan storfavoriterna Italien och Portugal… Plats 17 typ.

Portugal
QX QX QX QX QX 

Ken: Som sprungen rakt ur Lady & Lufsen så står han där rakt upp och ned och sjunger till sitt ex om hur hans kärlek räcker för dem båda – och hela Europa (utom hon) verkar ha fallit för honom. Åh, vad jag älskar det här. Salvador är verkligen som en tecknad figur hela han! Och det kan mycket väl ta oss till Lissabon nästa år.
QX QX
Ronny: Jo ok, låten är väl ett fint örhänge som lånat från nån gammal 50-talsfilm. Men det är så trååååkigt. Och Sångarens ticks får det att krypa i hela kroppen. Han är ANNOYING!

Azerbajdzjan
QX QX QX

Med en låt av svenskar, ett snyggt och effektivt scennummer av svenskar och dessutom med svenskar som körar, så blir det en tumme upp för detta. Låten har vuxit för oss och Dihaj är en cool Lady Gaga-light som äger scenen under tre minuter. Däremot är det oerhört svårt att sia om slutplacering. Det är för trångt i topp10 i år och vi tror just nu på en tolfteplats. Typ.

Kroatien
QX

Usch, vad vi avskyr allt med det här bidraget. Den fjantiga inledningen, hans tvådelade kostym och den där fruktansvärda idén att sjunga duett med sig själv som borde stannat på pappret. Vad är det vi missar? För den är inte bara i final, utan verkar dessutom ha en hel del fans därute!?

Australien
QX QX QX

Australiens momentum i den här tävlingen finns inte riktigt där i år. Det är absolut inget fel på varken låt eller artist men i år räcker det inte riktigt till. Det här är en snygg radiolåt som säkert kommer att spelas massa på Rix FM, men i år kommer vi inte att återfinna landet bland de tio bästa.

Grekland
QX QX

Så samma snubbe som gjorde Rysslands nummer i fjol har gjort den här vaga plask-leken med två hunkdansare till inte-allt-för-tonsäkra-Demy? Tog pengarna slut? Vårt tålamod med sådana här lama försök till vad som borde vara en härlig ESC-schlager är det definitivt.

Spanien
QX

En ensam jurymedlem såg till att Spanien skickade detta urtrista och tjatiga bös och inte detta. SKÄMMES!
#neverforgetcontigo

Norge
QX QX

Det är en bra ambition att plocka in Kygo-popen till Eurovision, men nog borde man kunnat plocka med sig en starkare låt i den genren i så fall? Så här efter Spanien och Grekland känns den dessutom inte alls lika befriande modern som i sin semi. Norrmännen går bra på Spotify och iTunes, dock. Mitten.

Storbritannien
QX QX QX

Lucie Jones är en av tävlingens bästa sångerskor och lyfter sin hyfsade ballad till himmelska höjder genom att säljer in den frän första sekund. Här är det inlevelse, känsla och kameraflirt de luxe, och det ger också Storbritannien dess bästa placering sedan 2009.

Cypern
QX QX QX

Detta G:sons 13:e ESC-bidrag är dessutom hans tolfte i finalen. Bra jobbat! Och det här snygga lekande med LED:golvet borde kunna ge cyprioterna deras bästa placering på flera år, någonstans mellan 15-20

Rumänien
QX QX QX QX

Alltså, vi älskar det här så mycket! Den här hybriden av rap och joddel är ju vad vad Eurovision handlar om: Glädje, starka hookar och ett lagom knasigt nummer. Rumänien står för en av kvällens ögonblick då man hajar till och vi tror stenhårt på en topp10-plats. Detta är ju precis vad Europa behöver just nu!

Tyskland
QX QX

Det är inget större fel på denna Guetta-fierade radiopoplåt, men varför man klätt Levina i grått mot grå bakgrund om man samtidigt hoppas på att inte komma sist för tredje året i rad övergår vårt förstånd. Får aldrig en bättre placering än bland de sista fem i kväll.

Ukraina
QX QX

Tävlingens enda rocklåt skulle kunna vinna på att vara ensam i sin genre. Men vi tror inte att det räcker till för att det pratas betydligt mer om ungefär 25 andra låtar. Bottenplacering.

Belgien
QX QX QX QX

Låten som farit mera upp och ned på bettinglistorna än mitt maginnehåll under Kroatiens låt är nu tillbaka där den alltid hörde hemma: Bland topp-fem-kandidaterna! Det som tidigare bara kändes osäkert med Blanche känns nu som en eftersträvad känsla av sårbarhet, och låten är ju bara SÅ bra.

Sverige
QX QX QX

Robin Bengtsson låg innan Kiev-resan på en stadig tredjeplats i oddslistorna. Men vi upplever att buzzet dalade efter semifinalen. Medan många andra länder fick en skjuts i snack och på listor av sitt semitävlande, kändes det som att Sverige bara blev en axelryckning. Lite ”Klart den ska vara i final”. men inte så mycket mer än så. Vi tror däremot att det fina startnumret sent i tävlingen gör att tittarna minns Robin betydligt bättre än sånt som gick ut tidigare och det ger honom ändå en fin topp10-placering. Nia?

Bulgarien
QX QX QX QX 

Ken: Om vi åker till Sofia nästa år så kan bulgarerna delvis tacka två superproffsiga svenskar för det; låtskrivaren Joachim Persson och kreatören Sacha Jean-Baptist som gjort tävlingens snyggaste scenshow. Men det mesta ligger såklart hus unga, talangfulla YouTube-fenomenet Kostov som levererar fläckfritt varje gång.
QX QX
Ronny: Nej, har skiljer vi oss igen. Numret är snygg som sjutton men det är ändå låten som tävlar och den är genomtrist. Sen stör jag mig på sångaren som ser ut som ett sånt där självgott underbarn med en frisyr som Marge Simpson skulle vara avis på. Gud, om det här stabila sömnpillret vinner blir jag Jamala-arg igen.

Frankrike
QX QX QX

En härlig avslutning på kvällen får vi när Alma framför sin eleganta poplåt framför en LED som är galet snygg. Ögonblicket när ett nattligt Paris snurrar och sedan tippar bakom henne är årets snyggaste effekt, och tack vare just det, och sitt startnummer blir det en bra placering för landet i år.