I söndags skulle Istanbuls Prideparad ha varit, men för tredje året i rad förbjöds kärleksmanifestationen. Regeringens officiella orsak var hotet från högerextrema grupper, men arrangörerna menar att det egentligen handlar om ett statligt förtryck.

Årets polisiära insatser mot de ”prajdande” privatpersonerna var större än någonsin med skott mot deltagare med gummikulor och polishundar enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Istanbul Pride har sammanlagt 41 personer blivit gripna varav 23 fortfarande sitter frihetsberövade. På plats fanns ett flertal advokater för att bistå de som valt att delta i den förbjudna Prideparaden med juridisk hjälp. Fem av advokaterna ska enligt Istanbul Prides officiella Facebooksida också ha gripits varav en har blivit ”illa behandlad” i en polisbil.

Under polisattacken började Istanbul Pride sprida ett SOS-telefonnummer för de deltagare som hamnat i nöd. På sociala medier spreds också en mängd filmer på personer från ”säkra zoner” runt om i staden, som höll upp Prideflaggor och läste ett Pridemanifest. Under filmerna skrevs ”vi finns men syns inte”.

– Vi är inte rädda, vi är här och vi kommer inte att ändra oss. Det är ni som är rädda, ni kommer ändra er och ni kommer att behöva vänja er. I tolv år har vi målat dessa gator i regnbågsfärger och förmedlat vårt budskap om frihet och kärlek. Vi är fortfarande här och nu ska vi visa att vi är villiga att slåss för vår heder, skriver Istanbul Pride efter attacken.