Festivalen öppnar med en utställning av konstnären Risto Kajo. Verken har aldrig tidigare visats offentligt och självklart blir man nyfiken. 

Du kallar din utställning “Stängda dörrar”? Vilka dörrar är det du nu vill öppna?

– Utställningen handlar om gränser och hur mycket man kan berätta om sexualitet. Många av modellernas ansikten är på modellernas begäran fejdade. Själv har jag varit tvungen att fundera på vilka erotiska målningar jag kan lägga ut på Facebook och vilket första intryck man får av mig om man googlar mitt namn, säger Risto. 

Konstnären Risto Kajo bredvid ett av sina verk

Främst målar du människor, vad är det som lockar dig med det?

– Den bästa konsten föds via teman som man själv har ett djupt förhållande till. Som stadspojke är som exempel inte mitt förhållande till naturen så djupt.

Vad är det som driver dig personligen?

– Att hela tiden lära mig något nytt. När jag jobbat med den här utställningen har jag fått avbilda och lära känna BDSM-kulturen som enligt mig möter ännu mer fördomar än homosexuella i allmänhet. Det har fått mig att fundera på hur öppen man kan vara med sin sexualitet.

Benny Törnroos och Muminfigurerna

På Barnens Pride kommer artisten Benny Törnroos, känd för sina mumin-sånger, att uppträda.

Du har sjungit Mumin-sånger i över 25. Vilket budskap tror du att Muminkaraktärerna skulle ha till hbtq-personer idag?

– Karaktärerna i sig själva har inte ett direkt budskap att ge. Däremot har en del personer inspirerat Tove Jansson till att ge ett dolt uttryck för intolerans. Mårran är ett exempel.

Vad skulle ditt eget, personliga budskap till hbtq-människor vara?

– Jag är dålig på att dela ut budskap, men en röd tråd kunde kanske vara ”Bli den du är”.

På en skala från ett till tio hur gay är du, Benny Törnroos?

– Jag är inte gay, en nolla alltså.

Det är andra gången som Hangö Pride anordnas och på den soliga sandstranden blir det också Beach-party på lördagen. Festivalen pågår den här veckan från fredag till söndag och lite, lite gay tror jag nog Snusmumriken är. Men det får stå för mig.