Eugene Wojciechowski och Pavel Stotsko är båda ryska medborgare som gifte sig i Köpenhamn den 4 januari 2018.

När de återvända till Moskva som äkta makar enligt dansk lag hade de inte förväntat sig att äktenskapet skulle godkännas i hemlandet. Trots det, gick det för att försöka registrera äktenskapet i Moskva. Till deras stora förvåning funkade det, rapporterar Pink News.

Efter bara fem minuter stämplade en tjänsteman deras pass med en officiell bekräftelse att de har ingått äktenskap med varandra, och vips, så blev paret det första samkönade äkta makarna i Ryssland.

På sin Facebook-sida delar den nygifta Pavel en bild på det officiella ryska godkännandet i deras pass och förklarar att de tagit sig igenom ett kryphålet.

– Äktenskapet mellan oss har ingåtts på danskt territorium och i enlighet med lagen i landet. Det har registrerats av stadshuset i Köpenhamn med protokollnummer 169, skriver han och förklarar att de har följt alla riktlinjer som den ryska staten har för att godkänna ett äktenskap som ingåtts i utlandet. I den lagen står det för tillfället inte något om att samkönade äktenskap inte är tillåtna.

Hur länge det här ”kryphålet” kommer finnas kvar är dock oklart då Ryssland i övrigt är mycket tydlig i sin ställning mot homosexuella relationer.

I somras bedömde Europadomstolen att landets ökända anti-gay propaganda lag inte bara är diskriminerande utan även uppmuntrar till hets mot homosexuella.