Nu har vi nått ände på Melodifestival-turnén 2018 och vi ska äntligen singla ut ut vår Lissabon-representant som ska axla Robin Bengtssons mantel och femteplats från Kiev. Det ser ut att bli en oerhört tuff match mellan tre grabbar. Spotify-ettan FELIX SANDMAN har den fördelen, Benjamin Ingrosso har det wow-iga Eurovision-numret, och John Lundvik besitter RÖSTEN. Vi hoppas innerligt att det blir någon av de två förstnämnda som tar det i så fall. Johns klassiska ESC-ballad hade funkat för tio år sedan i Eurovision, nu för tiden åker sånt ut med diskvattnet i semi-finalerna. Fråga bara Irland, Malta och Slovenien som gjorde den nesliga resan i år.

De andra då? LIAMOO skulle kunna skrälla om allt sitter. Killen är en stjärna och har ett internationellt gångbart nummer. Mariette är ett långsökt men rimligt alternativ. Hennes pyramidpop For You, har inte flugit som beräknat på listorna och vinnarbuzzet är upplindat i hennes turban. Jessica, Martin, Rolandz, Margaret och Renaida är sköna inslag i finalen men kommer inte att vinna.  Samir & Viktor vore ett kul inslag i ESC eftersom Moldaviens sax-pop gick så bra i fjol, men klarar killarna ESC röstmässigt? Tveksamt. Och Mendez? Ja, om han kunnat sjunga verserna…

Vi är helt övertygade om att det, precis som i fjol, är de utländska jurygrupperna som avgör. I år ska dom dela ut fler poäng än tidigare, förra året var det bara åtta akter som fick poäng, i år tio. Det gör att poängen sprids ut lite mer. Även folket får därmed mer poäng att dela ut, ville innebär att det blir lite större skillnader mellan folkets favoriter. Ni minns ju att det i fjol knappt skiljde något mellan låtarna i slutändan. I år blir det alltså annorlunda. Ett steg i rätt riktning men eftersom det är ett så pass jämnt år kan det ändå bli folket fyra som vinner typ.

Hur det än blir så kommer det bli en rysare!

Programmet då? Jodå, det blir tjat om glitter igen, orimligt o-roliga sketcher och lite dansnummer.

Jag blev så glad när jag hörde att Helen Sjöholm skulle göra den svenska klassikern och att det var Vår bästa tid är nu. Tills jag hörde resultatet. Fy fan vad vidtagit. Acapella-gruppen Solala kompade henne i en helt outhärdlig version. Kom tillbaka The Real Group, allt är förlåtet. Den som kom på att missbruka La Sjöholm i detta borde rullas i tjära och fjädrar. FY!

1. Everyday – Mendez
QX QX QX QX
Ronny: Det kan sägas hur många gånger som helst: Hade Mendez satt tonerna i verserna hade han kunnat vinna i år. Refrängen är så brottarstark och under ett år utan klara frontrunners hade den stuckit ut på ett snyggt sätt. Uppenbarligen älskar folk den också eftersom den parkerat sig högt p Spotify och ses som en av årets fem största hits. Tyvärr kommer de internationella jurygrupperna inte att se med blida ögon på sånginsatsen och resultatet blir därefter. Folket kommer ha den i mitten. Åtta?

QX QX QX
Ken: Förlåt Mendez, du verkar genuint vara en underbar människa, men årets härligaste refräng hade mått så mycket bättre av att ha en artist som kunnat sjunga dess verser bättre. Eller varför inte låta Mendez rappa dem? Det satt ju stensäkert när det begav sig på 00-talet! Nu får Spotify-raketen kännas sig förpassad till ett fantastiskt öppningsnummer snarare än den vinnarkandidat den faktiskt borde varit egentligen, och den kommer knappast ens ha med medaljerna att göra.
Spotify Top 50 idag: 3
Spotify streams igår: 202 937
Totala Spotify-streams: 3 040 135
Vinnarodds på Svenska Spel: 17
Vinnarodds på Unibet: 14

2. All The Feels – Renaida
QX QX
Ronny: Klart godkänd pophit med sköna Renaida som kryddar upp framträdandet med självförtroende och sass. Jurygrupperna kan plussa detta hyfsat medan folket är kallsinnigt. Jag tror Renaida mest är nöjd med att ha fått ett större genombrott och nöjer sig med att vara i finalfältet.

QX QX QX
Ken: Tydligen en stark kandidat till sistaplatsen enligt oddsen, inte minst för sitt klassiskt jobbiga startnummer, men i min bok faktiskt en av de låtar jag lyssnat absolut mest på. Jag älskar den här låten, perfekt på löpbandet, och tycker Renaida är en av startfältets coolaste artister. När man sedan dessutom pimpar allt med årets snyggaste dansartrupp så har man alltid min kärlek. Nedre halvan förmodligen. Men ändå klart finalvärdigt.
Spotify Top 50 idag: 38
Spotify streams igår: 68 866
Totala Spotify-streams: 1 633 399
Vinnarodds på Svenska Spel: 120
Vinnarodds på Unibet: 76

3. Martin Almgren – A Bitter Lullaby
QX QX
Ronny: Okej, detta är ju långt ifrån min favorit men jag fattar såklart att den är här. Lastbilschaufförerna runt om i landet måste ha en ny idol och ett nytt anthem, Martin kommer inte ha något i toppstriden att göra och är liksom ovannämnda artist mest glad att vara i final.

QX
Ken: Jag har varit lite orimligt negativ till den här låten och vill därför passa på att det snarare är det breda, genomheterosexuella P4-anslaget i kombination med en av dessa otaliga, skäggiga sjunga-duktigt-i-Idol-artister som jag avskyr. Låten är helt okej. Och jag förväntar mig storverk i framtiden av dess suveräna låtskrivar/producent-duo Josefin Glenmark & Märta Grauers. Att detta är den första låt med bara kvinnliga upphovsmän som tävlar i Mello- finalen sedan 2012 är för övrigt årets största skandal (bortsett från programmets manus & regi så klart). Men med det sagt; låten jag gillar minst i årets final.

Spotify Top 50 idag: 42
Spotify streams igår: 55 900
Totala Spotify-streams: 720 601
Vinnarodds på Svenska Spel: 37
Vinnarodds på Unibet: 31

4. John Lundvik – My Turn
QX QX QX
Ronny: Jag gillar My Turn och det har jag gjort sedan första gång jag hörde den. Men med det sagt: Att den segat upp som nån slags vinnarkandidat, det gillar jag inte. För detta är en mossig Eurovision-ballad som har exakt noll chanser att ge oss en framskjuten placering. 2005 hade detta varit kanon att skicka men numret åker sånt här ut med diskvattnet. Både Irland och Malta hade liknande stora ballader ifjol och dom lämnade semifinalerna som två stora loosers. Snälla, det vill vi väl inte göra? Så snälla folket, lita nu bara på oss som har lite ESC-koll och gör inte oss en Anna Bergendahl-tjänst.

QX QX 
Ken: Det kanske kan kännas väldigt snålt att bara slänga en tvåa efter den här trevliga balladen med sin genom-sympatiska och duktiga sångare, speciellt som det här ju växt till en av kvällens största outsiders med sin enorma Eurovision-feeling. Grejen för mig är ju att jag föredrar ballader som skaver, som bränner, som inte är perfekta. Så andra får kasta höga betyg efter John Lundvik, medan jag sätter på Dotters Cry i lurarna ännu en gång och sakta mumlar “DEN borde varit i final” mellan tänderna. Livsfarlig i kväll. Anna Bergendahl-varning i Lissabon.

Spotify Top 50 idag: 25
Spotify streams igår: 83 706
Totala Spotify-streams: 1 084 076
Vinnarodds på Svenska Spel: 7
Vinnarodds på Unibet: 6.50

5. Jessica Andersson – Party Voice
QX QX QX QX
Ronny: Alltså. Lyckan att få se detta i final gör mig helt pirrig. Jag älskar ju denna popdiscomacka de luxe. Jaja, jag har sansat mig lite och snålat in på betyget sedan deltävlingen men framträdandet lämnar lite att önska. Nu verkar verserna sitta mycket bättre i alla fall och den rätt hemska pälsjackan har lagts i malpåse. Jag är såklart realistisk och tror inte på visat, och jag vet inte om jag skulle vilja våga riskera att göra en Hero (slopa i ESC), och därmed få SVT att plocka bort medan schlager för all framtid ur tävlingen. Nej, en bra placering önskar jag mig och så att en imaginär staty nu reses över La Andersson som gett vår älskade genre en snygg, dansant och modern upprättelse efter två mardrömsår i Mello.

QX QX QX QX
Ken: Även om jag älskar den här Madonna-pimpade Kempe-schlagern till bits, och tycker Jessica är en av de snyggaste människor jag träffat i min egen ålder, så varken vill eller tror jag det här kommer vinna i kväll. Schlagern och dess representanter behövde en återupprättelse i tävlingen, och den här låten ska vara i final (och på alla schlagerdansgolv de kommande fem åren). Men i Lissabon behöver vi något annat, och det tror jag även de mest inbitna fansen av det här guldkornet förstår.

Spotify Top 50 idag: 31
Spotify streams igår: 70 327
Totala Spotify-streams: 928 529
Vinnarodds på Svenska Spel: 31
Vinnarodds på Unibet: 18

6. LIAMOO – Last Breath 
QX QX QX 
Ronny: Ju mer jag hör denna låt så slås jag av hur bra den ändå är och att vi skulle ta oss rätt långt i ESC med detta gedigna paket av snygg låt och superbegåvad artist. Men numret är alldeles för ocharmigt och att ställa en ljusrigg över LIAMOO är lite slappt. Hade numer motsvarat artistinsatsen hade detta varit en vinnarkandidat, nu blir det en femteplats typ.

QX QX QX
Ken: Jag älskar LIAMOO. Jag tycker han är en fantastisk sångare med en utstrålning som få andra svenska artister besitter, och det finns få sångare jag skulle vilja skicka mer till Eurovision än honom. Fast inte i år. Inte för att det är något större fel på Last Breath, jag tror till och med den skulle gå ganska långt i Eurovision, och det är mer än dags att den tävlingen för höra lite artister som faktiskt behärskar rap, men när Liam väl vinner, och det kommer han att göra om han fortsätter ställa upp, så ska det vara med en riktig smash som sticker ut och ställer skåp. Inte något som påminner väldigt mycket om något Eminem och Rihanna gjorde redan 2010.
Spotify Top 50 idag: 12
Spotify streams igår: 111 107
Totala Spotify-streams: 1 497 485
Vinnarodds på Svenska Spel: 8.50
Vinnarodds på Unibet: 10

7. Samir & Viktor – Shuffla
QX QX QX QX
Ronny: Jag älskar Shuffla! Detta är årets mest solklara floorfiller och den lär eka över hela Sverige långt in i höstmörkret. Låtar som liksom bara gasar på i 180 från första ton är aldrig fel i min bok och detta är ju duons bästa låt någonsin. Jag hoppas dom kan få lite upprättelse i år för Bada Naknas orättvisa sistaplats och låta grabbarna fira lite.

QX QX QX QX
Ken: När Shuffla dyker upp i mina lurar så vill jag bara kapitulera, förtränga Way Out West-musiken som vanligen huserar där och inte låtsas om att det skulle vara en mardröm för alla inblandade med de här intensiva grabbarna två veckor i Portugal utan bakgrundskör. Istället vill jag bara skrika “Det här behövs SÅ mycket i årets Eurovision!!”, börja köra Running Man på stället och hoppas att en av årets största hits också blir grabbarnas största (och mest rättvisa) framgång i tävlingen.

Spotify Top 50 idag: 5
Spotify streams igår: 199 782
Totala Spotify-streams: 2 630 633
Vinnarodds på Svenska Spel: 10,75
Vinnarodds på Unibet: 12

8. Mariette – For You
QX QX QX
Ronny: Jag vill så gärna tycka om detta men det är nåt som inte riktigt faller på plats med den här låten. Mariette är en stjärna och levererar som hon ska men låten lyfter aldrig. Jag tror inte heller att den skulle funka så bra i ESC eftersom den inte verkar ha fått spinn här i Sverige ens en gång. Synd att på en sådan bra artist!

QX QX QX QX
Ken: Nä, nu är jag trött på att höra att det här är “den sämsta låten som Mariette tävlat med i Melodifestivalen”. Det kan man ju få tycka, men varje låt måste ju få stå på egna ben sitt eget år och jämföras med hur bra vinnarkandidat den är i förhållande till andra låtar, och hur bra den skulle gå i Eurovision just i år. Svaret på dessa frågor är nämligen att Mariette är en grym vinnarkandidat som skulle gå toppen i årets Eurovision. Men jag tror tyvärr inte hon får chansen i år heller.

Spotify Top 50 idag: 21
Spotify streams igår: 91 079
Totala Spotify-streams: 1 195 255
Vinnarodds på Svenska Spel: 8.10
Vinnarodds på Unibet: 14

 

9. FELIX SANDMAN – Every Single Day
QX QX QX QX QX
Ronny: Årets absolut vackraste och bästa låt får mig att rysa varje gång. Detta är så välskrivet, snyggt och gripande och jag hade det kommit från vilket annat land som helst hade alla skrikit att detta var årets stora ESC-vinnare. Jag hoppas innerligt på en topplacering för låten som just nu är Spotify-etta och som förhoppningsvis får höööööga poäng av folket. Jag är helt på tåget i alla fall och är övertygad om att FELIX kommer att ge oss en grymt bra placering i Portugal om han bara får chansen.

QX QX QX QX QX
Ken: Finalens bästa låt, största hit och, om inte internationella juryn varit de som bestämmer vinnaren nu för tiden, det som varit min självklara vinnartippning i Melodifestivalen 2018. Nu blir det hela mer komplicerat. Tycker Europa att låten fäster mera direkt än vad svenska folket gjorde? Kommer vi få vår andra vinnare genom tiderna från Andra Chansen? Hur funkar den i ett Salvador Sobral-infekterat Eurovision? Hursomhelst, självklart med i toppstriden i kväll.

Spotify Top 50 idag: 1
Spotify streams igår: 229 936
Totala Spotify-streams: 2 826 887
Vinnarodds på Svenska Spel: 4.30
Vinnarodds på Unibet: 4.50

10. Margaret – In My Cabana
QX QX QX
Ronny: En snygg somrig bagatell som kommer att få höga poäng av jurygrupperna men färre av folket. Men vad gör det? Denna låt ska ha sin storhetstid på heta sommarfester när man dricker upp Margarets konkurrent från AC, en Cuba Libre.

QX QX QX
Ken: Fortfarande en härlig låt och en skön finalvärdig Spotify-hit, men mer än så tycker jag inte att det är. Det lär säkert bli 12p från den polska juryn, men om inte alla andra jurygrupper också enats kring Margaret så lär vi nog inte återgälda tjänsten från Polen (som ju skickar en svensk till Eurovision). Gissar på någonstans mellan 7-10 för den här karibiska ap-festen.

Spotify Top 50 idag: 10
Spotify streams igår: 120 133
Totala Spotify-streams: 2 398 986
Vinnarodds på Svenska Spel: 16
Vinnarodds på Unibet: 26

11. Benjamin Ingrosso – Dance You Off
QX QX QX 
Ronny: Alltså, framträdandet är fem QX och Benjamin likaså. Och på plats i arenan är det så skönt tryck i låten. Men på Spotify kommer den aldrig till sin rätta, trycket försvinner helt. Låten är snygg och sval men kommer liksom aldrig igång. Det är så slickt och coolt, men griper mig aldrig. Med det sagt: Det är ändå detta tre minuters visuella paket som européerna röstar på och då är detta ett gjutet val att kicka till Lissabon. Men kan man inte bara ”ooumpfa” till låten liiite?

QX QX QX QX QX
Ken: Jag ska villigt erkänna att jag inte spelar den här låten speciellt ofta i mina hörlurar, men som ett färdigt paket med artist, låt och scenshow så finns det i mitt tycke absolut inget smartare att skicka till Eurovision om vi vill ha en garanterat fin placering i Portugal. Bland de låtar som är klara för Lissabon (och vi har nu hört i stort sett allt) finns inget som låter så här, och Benjamins scenshow skulle sticka ut i ett LED-löst Lissabon. Inte min favoritlåt i startfältet, men absolut min favorit till vinsten, så i år hoppas jag att odds-favoriten håller hela vägen.

Spotify Top 50 idag: 7
Spotify streams igår: 150 596
Totala Spotify-streams: 1 939 625
Vinnarodds på Svenska Spel: 2.33 (lägst)
Vinnarodds på Unibet: 2.20 (lägst)

12. Rolands – Fuldans
QX QX QX
Ronny: Det är omöjligt att motstå detta enorma glittereldorado med en magisk Robert Gustafsson i centrum. Fuldans är så effektiv och medryckande att till och med döda kan resa sig ur gravarna på lördag. Kommer den vinna? Nej. Och det ska den inte. Denna är med för underhållningsvärdet i kväll och på det området ger jag full pott!

QX QX
Ken: Ett QX från Örnsköldsvik faller bort när det blir final och vi ska börja tänka Sveriges representant i Europa, men det här är fortfarande ett av de varmaste och charmigaste “skojnumren” vi sett i festivalens historia. Jag älskar att Robert Gustavsson & Co glittrar som fem Alcazars samtidigt, och finalstartfältet kunde inte haft ett bättre avslutningsnummer. Placeringen kommer dock helt bero på Internationella Juryn. Tokdissar de Rolandz blir det svårt för svenska folket att lyfta gänget från de tvåsiffriga slutplaceringarna.

Spotify Top 50 idag: 20
Spotify streams igår: 1 290 404
Totala Spotify-streams: 1 195 037
Vinnarodds på Svenska Spel: 34
Vinnarodds på Unibet: 41 (högst)

Vi tippar:

 1. Benjamin Ingrosso
 2. FELIX SANDMAN
 3. John Lundvik
 4. LIAMOO
 5. Mariette
 6. Samir & Viktor
 7. Margaret
 8. Jessica Andersson
 9. Renaida
 10. Mendez
 11. Martin Almgren
 12. Rolandz