Molly Sandén trodde inte att det var ”rätt” att släppa ett album 2018 men när hon började skriva på svenska hade hon plötsligt en massa låtar hon ville få ut.
– Låtarna blev som bitar ur en dagbok, och tog man bort låtar så blev det luckor. Plattan är liksom en hel story jag vill berätta, säger hon.

Efter att ha släppt två skivor, turnerat Sverige runt, tävlat i Melodifestivalen tre gånger, vunnit Lilla Melodifestivalen, och bott i Los Angeles, landade den 25-åriga sångerskan i att hon ville skriva och sjunga på svenska. Första singeln Rygg mot rygg blev en hit och har över 8 miljoner streams på Spotify. Uppföljaren Utan dig (inklusive versionen med New Kid) når snart tio miljoner.

– Jag sjunger om obekväma saker, det man inte lägger upp i sociala medier. Som till exempel misstag man begår, att få för sig saker i en relation, eller att man kanske behöver ta en paus i förhållandet. Det skrivs mycket om att bli ihop eller göra slut, men inget om att behöva ta en paus.

Hon fortsätter:

– Två personer kan vara perfekta ihop men ändå trasiga för sig. Man fuckar bara relationen om man fortsätter, och då kanske man kan rädda det man har genom att pausa.

Molly Sandén är som bekant ihop med Danny Saucedo och paret är ofta föremål för skriverier. Hon berättar att hon hållit tillbaka i texter av rädsla för att ge media rubriker, men nu släpper hon på censuren och öppnar sig mer.

– Jag vill ju berätta min story. Och jag bestämmer själv, jag kan låta musiken tala och behöver inte kommentera det mer, ler hon lurigt.

Olika faktorer ledde henne till att öppna sig mer, bli mer ärlig i sitt artisteri. Hon slog igenom som tonåring under en tid då hon mådde dåligt på grund av mobbing i skolan. Det gav henne dåligt självförtroende där hon ständigt kämpade med att vara så många människor till lags som möjligt. Det fortsatte in i hennes relationer.

– Jag hamnade till slut i en ond spiral. Vad ville jag? Dög jag som flickvän? Jag hade liksom tappat mig själv. Jag mådde inte bra och det kulminerade i Los Angeles.

Och det är väl en svår sak att berätta om när man är en offentlig person? Lite, ”Snygg, duktig och känd, vad har du att gnälla över” men samtidigt vill man berätta sin historia och kanske hjälpa andra?
– Ja, det är jättehårfint. Vi hade flyttat till USA för att satsa på våra karriärer och levde ett drömliv. Men psykisk ohälsa går inte alltid ihop med vad man ser ut att ha på utsidan. Det kan finnas tomrum och hål ändå.
– Livet i LA blev mycket på ytan. Det var typ lördag varje dag, fester hos Chris Brown, och varje sekund kunde man träffa människan som kunde få saker att hända. Topparna var höga men dipparna var väldigt låga, och jag kände ingen som brydde sig på riktigt. Jag saknade livet i Sverige och efter ett tag insåg jag att jag kunde göra det jag ville göra i Sverige. Varför sträva efter att ha mer fans, mer pengar och så, om man inte mår bra?

Efter att Molly flyttade hem samarbetade hon med Linda Pira i Ey Gäri och det la grunden till att hon började glida över till svenska språket. Och hon lyckades på första försöket.

– Jag hade en positiv magkänsla inför Rygg mot rygg. Jag öppnade upp mig om mitt liv och skrev utifrån egna erfarenheter, om ett förhållande som förändras. Och det togs emot väldigt bra.

Känner du att det har varit svårt att bli tagen på allvar tidigare?
– Jag har alltid känt att man inte får vara för spretig, och att det är ocool att vara kommersiell eller folklig. Man ska göra sin grej tills man dör och fattar ingen det så är det deras fel liksom. Men nu börjar jag fatta att det är okej att förändras, att våga testa sig fram. Kolla bara på Madonna, eller Rihanna, stora artister som förnyar sig och vågar.

Apropå starka kvinnliga artister, i sommar headlinear Molly Queens of Pop, en ny endagsfestival med henne, Zara Larsson och Icona Pop plus en rad gästartister.

– Jag känner verkligen att vi är i en tid där kvinnor är på frammarsch inom branschen och inte längre tänker backa. När jag kom in i branschen var det mycket ”lilla gumman” och jag fick ofta höra att jag inte skulle sticka ut hakan och bara vara smidig. Men det senaste halvåret har det exploderat och nu ser man verkligen att män tänker innan de pratar. Det är andra energier på möten, mycket mer inbjudande. MeToo-rörelsen har fått tjejer att våga ta för sig och det är så häftigt.

Icona var ju med i senaste Så mycket bättre, har du fått frågan?
– Nej, men jag skulle absolut vilja. Jag tycker det skulle vara så kul. Att tolka andras låtar och höra andra tolka mina låtar, det skulle vara en enorm kick. Men vi får se.

Finns det något du vill prata om men aldrig riktigt får chansen?
– Min diabetes. Mycket för att jag sitter på en position där jag kan påverka många som mår dåligt dagligen. Jag vill visa hur det är att leva med diabetes, och jag hoppas kunna normalisera det. För det tar en stor del av mitt liv. Ibland blir jag rebellisk och skiter i planerandet, även om det kanske gör att jag lever kortare. För det där med att ta sprutorna kommer naturligt, men det som pågår i huvudet, när jag åt senast, hur mycket jag rör på mig, det kan göra en knäpp. Jag vill inte klaga för det finns alltid värre sjukdomar, men det finns ju mycket att prata om för att folk inte ska kalla det ”lyxsjukdom” eller tycka att det är äckligt att man tar sina sprutor offentligt.

Samma helg som detta skrivs uppträder Molly på gayklubben Backdoor för att sjunga nytt material. Hon har stått på flera Pridescener, och varit på där som privatperson. Hon beskriver stämningen på Pride som magisk och mäktig.

– Det blir en mäktig energi när människor gör något bra tillsammans och jag har aldrig upplevt det starkare än på Pride. Att vara en del av de som tar ställning, som samlas under kärlekens flagga. Jag är uppvuxen i en väldigt öppen och accepterande familj där man ser alla människor som lika mycket värda. Och jag har många vänner som brukar gå på Pride.

Du är bra polare med Oscar Zia?
– Oscar är en av de bästa personerna jag vet. Han är så god och positiv. Allt är okomplicerat för honom samtidigt som han har har djup och är så smart. Han är rak, ärlig och har en grundtrygghet som kan göra att han bjuda på sig. Och efter att han kom ut blev han mer grundad, vi fick tyngre konversationer.

Har du själv alltid varit säker på att du är straight?
– Ja, det har jag nog. Jag har önskat att jag var mer utsvävande, och det önskar jag ännu mer nu när jag har ring på fingret. Varför gjorde jag inte mer? (skrattar)

Du var först ihop med Eric Saade och nu är det Danny. Och då är det väl inte så lätt att slippa medias intresse för det som i vanliga fall är rätt privat. Har du förbannat dig själv att du blev kär i just dem?
– Haha, Ja, absolut, det har man väl tänkt. Men jag är ganska weird och lever ett ganska knäppt liv och det är skönt att vara med någon som fattar det.

Vad är den vanligaste frågan du får?
– Den handlar alltid om Danny. Typ när vi ska gifta oss. Och det tänker jag inte svara på. Det känns lite trist att det är det som är mest intressant med mig när man sitter i intervjuer.

Och innan Danny?
– Hur är din relation till Eric Saade? Jävla dudes alltså (skrattar).