Idag och fem dagar framåt är Sveriges största hbtq-filmfestival Cinema Queer tillbaka i Stockholm, nu större än någonsin. Festivalen blir en dag längre och har hittat helt nya platser runt om i Stockholm att visa film på. Invigningen sker i ett cirkustält i Tanto, och festivalveckan bjuder även på lesbiska vampyrer, heta fotbollshunkar, Brasiliens Beyoncé och ett eget darkroom i Slakthusområdets mörkaste hörn. Helt enkelt något för alla! Här lyfter vi tre filmer som kommer att visas under festivalen.
Mario
Saknar du Fotbolls-VM? Då har vi har filmen för dig! Mario är ung, snygg och Schweiz mest lovande fotbollstalang. Inget ser ut att stå mellan honom och hans största dröm – att bli fotbollsproffs i Europa. Men plötsligt – offside! Han faller handlöst för Leo, även han en lovande fotbollsspelare, men en massa röda kort av fördomar ställs mellan dem. Vågar de berätta för omvärlden om sin kärlek – en kärlek djupt förbjuden inom fotbollens machovärld. Mario är både hjärtskärande och sexig och vi lovar att efter de här två timmarna kommer du gå med i första bästa korpenlag!
Marcel Gisler, 124 min, Tyskland, 2018
Katarina Södras gymnastiksal, Onsdag 26 sep, kl. 19.00
Efterfest på Retro Sofo!
Tranny Fag
Linn da Quebrada och hennes ständiga följeslagare Jup do Bairro drar genom Brasilien som en löpeld. Inget kan stoppa deras kamp, deras musik och ingen är opåverkad efter en av deras konserter. Som svarta transaktivister i ett land där machismo är norm blir deras femininitet en krigsförklaring – och det är ett krig ingen av dem tänker förlora. Tranny Fag är mer än en dokumentär om två musiker – den är ett revolutionens manifest.
Kiko Goifman och Claudia Priscilla, 75 min, Brasilien, 2018
Garaget, Lördag 29 sep, kl. 21.30
Efter filmen uppträder Linn da Quebrada och Jup do Bairro på Backdoor.

 

When the Beat Drops
Platsen är Atlanta och på stadens gayklubbar börjar en ny dansform växa fram: bucking. I centrum står pionjären Anthony Davis med sitt legendariska crew Phi Phi, fast beslutna att skapa en scen för dansstilen som tidigare enbart existerat underground i Atlanta. Genom flash performances och rå talang gör Davis bucking till ett landsomfattande fenomen och när fler och fler börjar inse stilens explosionsartade kraft utvecklas ett starkt community. When the Beat Drops är en magisk dansfilm, men lika mycket en film om familj, community och politik.
Jamal Sims, 87 min, USA, 2018
Garaget, Fredag 28 sep, kl. 21.30