Från och med i dag kommer USA att förneka så kallade G4-visum till samkönade ogifta partners av utländska diplomater och FN-anställda. Sedan 2009 har det varit okej att ta med sin samkönade sambo om man har en tjänst som diplomat eller FN-anställd men nu är det slut med detta om man alltså inte har ring på fingret.

För närvarande är det bara 25 länder som har erkänt samkönade äktenskap, medan 71 länder fortfarande anser att homosexualitet är olagligt. Det betyder i praktiken att endast 12 procent av FN-ländernas anställdas partner har rätt att stanna i USA efter årsskiftet.

Självklart är det Trump-administrationen som ligger bakom detta drag och det offentliggjordes via ett FN-memo:”Endast en relation som lagligt anses vara ett äktenskap i landet där det ingicks kan ge laga skäl till uppehållsrätt”.
Trump-administrationen bemöter kritiken kring detta med att samkönade gifta par nu får samma rättigheter och fördelar som heterosexuella par hela tiden haft. Men då det är lagligt att ingå ett heterosexuellt äktenskap i hela världen så hamnar vi regnbågsmänniskor, som i stora delar av världen förnekas äktenskap, i en taskig sits.

De ogifta partners som redan befinner sig i USA kan visserligen gå och gifta sig i stadshuset i den amerikanska stad de befinner sig, men den dagen de återvänder till sitt hemland riskerar de att åtalas om samkönade äktenskap är olagliga i landet.

Efter årsskiftet har ogifta partners 30 dagar på sig att lämna USA.