På torsdag den 18 oktober är det premiär för nya Queer/pop-up-klubben ”Who Am I To Feel So Free” på MJ’s i Malmö. Bakom klubben står Sebastian K Dahlström och Emma Berglund. Uppträder gör Jenka och Matte från Vet Hut, Martin von Inghardt och Mattias Norén från Canary Islands och inte minst, feministiska och malmöitiska punkbandet Ragata.

Varför är klubben just på MJs?
Hedda Wenster, Mood Manager på MJ’s såg att vi kunde tillföra ytterligare en pusselbit till deras mångfacetterade koncept. De är ju ett hotell med en av Malmös skönaste hotellbarer, mysig prisvinnande restaurang på den inglasade innergården och sen då MJ’s inre bar där vi skall hålla till på premiären.

Blir det barhäng eller klubbröj?
– Varför välja, ett är tråkigt allt är roligare! Det är dock inte riktigt sant, det blir som en Torsdags-AW med dans till DJ-set och livemusik..folk skall ju faktiskt upp och jobba dagen efter så vi kör endast till kl 01.00.Dock är MJ’s inre bar , just en bar…de har ingen riktig scen så det blir lite annorlunda arrangerat med hur vi får plats med de livemusik akter som vi har bokat.

Tidsandan kräver detta har ni sagt, vad menar ni med det?
– Det blåser kallt och brunt, så det är en reflektion i var vi är just nu i hur vi ser medmänniskor och hur HBTQ kampen är en ständig kamp. Eller som Jonas Gardell skrev ”det finns inte heller några fri- och rättigheter som vi kommer att få behålla om vi tar dem för givna och inte är beredda att kämpa för dem”. Vilket bättre sätt finns,  att föra en liten pyttedel av kampen vidare, än att köra en Queer & Friends klubb där folk får positiv pepp och energi?

För de som inte känner till er, vad har ni för koppling till Queerscenen?
– Jag, Sebastian K. Dahlström är gay och gift med en man sen 2008.  Emma och jag är goda vänner sen många år och delar  särskilt vår kärlek till musik. Vi har bägge kvinnofrontade klubbar, jag i Malmö med ”Ain’t Nobody’s Mistress But My Own” Och Emma är en del av ”Riot Disco Sthlm” som även körde en ”Riot Disco Sthlm goes Pride” på Debaser Strand under Pride i år.

Hur är HBTQ-scenen i Malmö just nu?
– Det finns inte så många ställen får jag nog säga. Vi har Beebar som är straightfriendly och sen den nyöppnade gaybaren Red Shoe som drivs av paret bakom det mångåriga Wonk, som bara i dagarna på sin FB gick ut med att de lägger ned Wonk om 13 kvällar. Så det känns ju absolut som det finns ett behov av vår Queer & Friends klubb.

Vem skulle ni vilja se som premiärgäst?
JD Samson for sure! Helst med sitt gamla band MEN. Att få dem på scenen spelandes låten som vi lånat vårt klubbnamn ifrån, ”Who Am I To Feel So Free”. Det hade vi svimmat av…Men även Rikard Söderberg om han kan tänka sig sjunga samma låt i en punkopera version på en liten låtsasscen.

Vilken typ av musik kör ni?
– Vi kallar det en ”Efterfest-mix” av elektropunkdisco. Det är en skev mix av dansant punk, electro-pop och disco men schlager och techno är inte med i bagen, det finns det tillräckligt med ställen som spelar.

Ragata.