En queerig podcast med fokus på samhälle, historia, kultur och vardag och tanken är att lyfta hbtq-frågor som ofta glöms i mediebruset.
QX har pratat med journalisten Mireya Echeverria Quezada som är producent och programledare för podden.

RFSL har startat podd! Varför bestämde ni er för att göra det här?
– För att det är kul och behövs! Det finns så mycket historia, kulturyttringar, samhällsfenomen och vardagsgrejer som är särskilt utmärkande för hbtqi-communityt, så varför inte göra en underhållande och välproducerad podcast utifrån dessa ämnen? Det är snarare på tiden att det görs! Poddar är ju även ett sånt bra format som du kan lyssna på när du diskar, ligger i hängmattan eller åker i kollektivtrafiken därför känns det särskilt kul att RFSL kan bjuda på en podcast som Q-Studion.

Vad kommer den handla om?
– Varje avsnitt av Q-Studion bygger på ett tema som löper som en röd tråd genom programmet med reportage som knyter an till ämnet och med ett litet avrundande snack mellan olika hbtqi-personer på slutet. Det är alltså främst ingen pratpodd utan vi har kunnat lyxa till med ett journalistiskt innehåll mer åt P3 och P1 hållet. Eftersom Q-Studion är podcasten med det queera ögat på kultur, samhälle, vardag och historia tar vi oss an allt från vår basic historia som Stonewallupproret till raggning, att vara troende och queer, humor och pengar.

Hur många säsonger räknar ni med att göra?
– Vår första säsong är på nio avsnitt med tidlösa ämnen som inte blir inaktuella i första taget, avsnitten läggs ut varje onsdag under april till juli i år. Men vi kan även berätta den roliga nyheten att vi precis fått grönt ljus att göra en säsong till som det redan finns planer på att såklart göra ännu bättre!

Vilka hbtq-profiler kommer vara med?
– Fokuset har mer legat på att utgå från ämnen än kända personer. Men i humor-avsnittet var det en självklarhet att till exempel ha med Petrina Solange som tagit hem titeln ”Årets kvinnliga komiker”. Annars kan man höra avsnitten om legender som stridit för hbtqi-personers rättigheter som till exempel Sylvia Rivera och Marsha P. Johnson.

Mireya har du gjort något liknande tidigare? Hur är det att göra det här? Känslosamt, roligt, spännande?
– Som journalist har jag främst bevakat samhälls- och kulturfrågor och hbtqi-frågor alltid varit ett område jag gjort innehåll på. Jag har tidigare bland annat varit chefredaktör för Bang och varit redaktör för Nationen som var ett historieprogram som gick på SVT 2017 då vi bland annat gjorde det första programmet någonsin om svensk transhistoria med Aleksa Lundberg som programledare. Q-Studion har varit extremt peppigt att göra men det har såklart även varit utmanande även att göra journalistik av allvarliga frågor som att göra ett program om suicid kopplat till vårt hbtqi-community. Men ambitionen med Q-Studion har varit att även ta i komplexa ämnen och göra dom så tillgängliga som möjligt, utifrån ett självklart hbtqi-perspektiv.