Det är första gången någonsin som det anordnas Pride i Lidköping och det är fem ungdomar, möjligen de yngsta Pridearrangörerna någonsin, som roddar det tillsammans med Lidköping kommun.
Prideveckan inleddes med Loui Sand och kommer avslutas med en Prideparad genom Lidköping och en spelning av Mariette.

Benjamin, 17 år, Isabel, 17 år, Emma, 16 år, Lupine, 17 år, och Max Albinsson står bakom det här initiativet, som alltihop startade på ett hbtq-café i Lidköping.

– Alla vi som ordnar det är kompisar och när vi hängde en dag föddes idén. Vi tyckte det var dags för Lidköping att ha sin första Pride. Alla vi var eniga i att det är viktigt för oss som är hbtq, men också för många andra, säger Max till QX.

När det blev klart att Lidköping skulle ha Pride för första gången var det till största delen positiva kommentarer på sociala medier. Men det har varit en del negativa kommentarer också, något Max tror handlar om okunskap.

”Jag själv är trans och trodde först att Pride bara var för homosexuella”

– Vi tänker att det negativa kommer från folk som inte vet vad Pride är och att det handlar om rädsla. Vi har till exempel ett Instagramkonto och där är det några som skickat meddelande och skrivit ”Varför ska ni anordna Pride och förstöra vår fina stad”. Vi tar illa upp såklart, eftersom folk är emot något som är viktigt för oss. Men samtidigt kan vi inte tänka på det negativa, det är inte värt det.

Max tycker ofta det är svårt att vara sig själv i en så liten stad som Lidköping och därför betyder Pride mycket.

– Man kan liksom inte skydda eller gömma sig. Är man ute så är man väldigt ute. Jag själv hade varit jätteglad om någon anordnade Pride i Lidköping. Jag är faktiskt förvånad över att ingen gjort det tidigare.

Ni nämnde i en intervju att paraden ska vara en ”paradfest”, vad menar ni med det?
– Man får inte glömma att Pride såklart är en fest, men också en kamp. Jag själv är trans och trodde först att Pride bara var för homosexuella, men sen fick jag reda på att ALLA kan vara med och delta. Jag märker av att vi hbtq-personer måste kämpa och därför måste utvecklingen fortsätta gå framåt.

Och den stora avslutningen, paraden, vad tror du om den?
– Jag vet faktiskt inte (skrattar). Det är lite overkligt för tidigare har jag varit tvungen att åka till Göteborg eller Stockholm för att dela i en Prideparad. Nu kommer den ordnas hemma. Det känns så skönt och det är verkligen dags.

Avslutningsvis. Kan ni möjligtvis vara de yngsta Pridearrangörerna någonsin?
– Ja jag hittar ingen annan som kan ha varit yngre så det skulle jag tro (skrattar).

I vår Pridekalender hittar du samtliga städer som firar Pride, klicka HÄR för att komma dit.