I lördags var Niklas på Backdoor i Stockholm och festade med sina kompisar. Runt tre tiden kommer en ordningsvakt fram till honom och säger att han måste lämna klubben eftersom en polis tycker att han är för berusad. Något som Niklas själv menar inte stämmer då han har diabetes och därför är noggrann med att inte förlora kontrollen.

På väg ut konfronterar Niklas ordningsvakten och begär att få prata med polisen som ska ha gjort bedömningen att han var för full.

Här går meningarna isär. Enligt Niklas börjar ordningsvakten att skrika att han måste gå ut. Han ska då ha frågat varför han skriker och sagt att han ”bör sänka sin röst och prata som en normal människa”. Ordningsvakten ska då ha börjat dra och putta Niklas mot utgången på ett sätt som han uppfattar som aggressivt. Niklas försöker dra sig loss, då kommer en till vakt till platsen. Tillsammans håller vakterna fast honom och trycker ner honom mot golvet.

– I panik och självförsvar kastar jag dem av mig. Jag försöker skrika och fråga vad deras problem är. Då tar den andra vakten fram sin batong och de båda hoppar på mig så jag faller ner i marken och någon gång i det här tumultet slår jag huvudet i väggen. De sätter handfängsel på mig och drar sedan upp mig i axlarna och skriker att jag ska ställa mig upp.

Backdoor har sagt upp sitt vaktbolag

När QX pratar med Martin Johansson, creative director på Familjen Ahlbom och nattklubbschef på Backdoor, ger han en annan version.

– Det är aldrig okej med övervåld men just i det här fallet råder det väldigt skilda meningar om vad som har hänt. Det vi har hört från ordningsvakterna och andra gäster är att Niklas Petrányi ska ha puttat vakten in i väggen, tagit stryptag på honom samt kallat dem för nedvärderande glåpord som ”jävla apor”.

Vidare berättar Martin att de har haft problem med sitt vaktbolag tidigare men att de genom regelbundna konversationer lyckats få problemet under kontroll.

– Vi har haft en kontinuerlig dialog om tidigare incidenter. Vi har även nu sagt upp vårt vaktbolag från och med den första mars 2020, då nytt bolag tillträder. Vi har således lyssnat och agerat, säger han och fortsätter:

– Vi på Backdoor vill givetvis att alla våra gäster ska känna sig trygga. Dessvärre jobbar vi i en miljö  med berusade människor. Vi arbetar med att ständigt förbättra miljön och upplevelsen för våra gäster men i det här fallet har vi drabbats av den mänskliga faktorn.

Vad ska man göra om man tycker att man blir orättvist avvisad av en vakt?  

– Jag har dessvärre inget bra svar på det. Men när det har hänt mig har jag helt enkelt accepterat det, även om det såklart är astråkigt. Men vi slänger inte bara ut någon för sakens skull, det vill jag inte tro i alla fall. Sen brukar vår dörrvakt Peter, som är anställd av oss, säga att de är välkomna nästa vecka. Ibland har vi till och med gett dem en lapp där det står ”ikväll gick det vilt till men välkommen nästa vecka” sen har de fått en fribiljett.

Niklas berättelse har fått stor uppmärksamhet

Sedan Niklas Petrányi postade inlägget på Facebook igår har det delats 27 gånger och han berättar att många har hört av sig för att dela med sig av sina egna erfarenheter av våldsamma ordningsvakter.

– Folk har varit helt bestörta. Jag är inte alls någon våldsam person, jag har aldrig i mitt liv varit i något slagsmål. Jag är inte känd som en sådan person heller. Och det har väl varit därför folk i min närhet har tagit så illa vid sig.

Niklas har valt att inte polisanmäla händelsen på grund av att han flyttar från Sverige om mindre än två veckor och vill fokusera på vänner och familj under den sista tiden.

– Jag är uppenbart inte den enda som blivit utsatt för det här på Backdoor. Jag hoppas att min historia sätter press på klubben att ha bättre koll på vilka som jobbar hos dem i framtiden.